Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο 2008 – 2017 έφυγαν από τη χώρα περίπου 500.000 άνθρωποι, κυρίως νέες και νέοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σύγχρονες εξειδικεύσεις.

Η βασική αιτία του brain drain είναι γνωστή σε όλους μας.
Η αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής καριέρας και υψηλότερου βιοτικού επιπέδου, τα οποία δυστυχώς εκλείπουν από την χώρα μας και οδηγούν χιλιάδες νέους στην μετανάστευση.
Ποια όμως είναι η λύση στο φαινόμενο αυτό;
Ο φιλελευθερισμός αποτελεί τον μοναδικό τρόπο καταπολέμησης του brain drain. Παραθέτω παρακάτω μερικές φιλελεύθερες προτάσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, για την ανακοπή της εξαγωγής «των φωτισμένων μυαλών της χώρας».

1. Δημιουργία ενός φιλελεύθερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με σταθερό φορολογικό σύστημα. Το κράτος δεν είναι συνέταιρος στην επιχείρησή μου.
Πιο αναλυτικά, μείωση φορολογίας και καθιέρωση γραμμικού φόρου(flat tax) σε νομικά και φυσικά πρόσωπα. Μείωση εργοδοτικών εισφορών. Κατάργηση της γραφειοκρατίας, μέσα σε λίγες ώρες ο επιχειρηματίας θα μπορεί να ανοίξει την επιχείρησή του. Απελευθερώνονται όλα τα επαγγέλματα. Όποιος έχει τα προσόντα που ορίζει ο νόμος θα μπορεί να τα ασκεί.

2. Επανακαθορισμός των στόχων της παιδείας είναι το πρώτο βήμα.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ θεμελιώνεται στις έννοιες της Εξωστρέφειας, της Αριστείας και

της Αξιολόγησης σε όλες τις βαθμίδες. Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Είναι απόλυτα θεμιτή η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα βοηθήσει, μέσω της άμιλλας που θα αναπτυχθεί, και τα δημόσια πανεπιστήμια. Διασυνδέουμε τις σπουδές με τη διεθνή έρευνα και την παραγωγική οικονομία με στόχο την ανάπτυξη τομέων όπου η χώρα μας διαθέτει ανταγωνιστικά ή συγκριτικά πλεονεκτήματα. Προώθηση του επαγγελματικού προσανατολισμού, ο οποίος αντιλαμβάνεται τις ιδιαίτερες ικανότητες κάθε μαθητή και θα τον βοηθάει να τις αναπτύξει. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη Δια Βίου Μάθηση που αποτελεί τρόπο ζωής στη σημερινή πραγματικότητα των συνεχών εξελίξεων και των ραγδαίων αλλαγών σε όλους τους τομείς.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό – όπως ακριβώς και το δικαίωμα στην εργασία. Ο ελληνικός συνδικαλισμός νοσεί, γι’ αυτό ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να αλλάξει και να τεθούν εκ νέου οι βάσεις του. Μερικές ενδεικτικές προτάσεις είναι οι εξής: Απαγορεύεται, ο αποκλεισμός δρόμων για να διαδηλώσουμε. Κανένας πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει τον συμπολίτη του να μετακινηθεί. Οι αποφάσεις για απεργία θα πρέπει να λαμβάνονται από την πλειοψηφία των εγγεγραμμένων και όχι η μειοψηφία να επιβάλλει με την βία την άποψή της.

4. Τελευταίο άφησα το μεγαλύτερο αγκάθι της κοινωνίας μας, την κύρια αιτία των δεινών που ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Οι Αξίες της Αξιοκρατίας, της Αριστείας, της Προσπάθειας,
της Ευθύνης, της Καινοτομίας, του Επαγγελματισμού έχουν απαξιωθεί. Δυστυχώς στηριζόμαστε στις πελατειακές σχέσεις, οι ημέτεροι βολεύουν τους ημετέρους χωρίς καμία αξιολόγηση. Μόνο αν αφήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου ελεύθερες να δημιουργήσουν –και φυσικά να ανταμειφθούν για την προσπάθειά τους- θα σταματήσει το λυπηρό φαινόμενο του brain drain και ίσως και αυτοί που έφυγαν θα επιστρέψουν.

Πηγή: serraikanea.gr

Αρθρογράφος
Author: Δημήτρης Ναζιρίδης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση