Το επιχείρημα ότι «αυτά τα έχει καταγράψει η Ιστορία» δεν στηρίζει καθόλου την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

να κράτος που σέβεται τον εαυτό του και αποκαλεί τον Κωνσταντίνο «τέως βασιλιά» επί 47 χρόνια, θα περίμενε κανείς ότι θα φροντίσει να κηδευτεί με τον τρόπο που προβλέπεται για τους τέως Αρχηγούς του Κράτους.

… …

Να δεχτώ ότι ο εκλιπών δεν υπήρξε καλός αρχηγός του κράτους και ότι δεν έκανε αυτό που όφειλε σε δύο τουλάχιστον κρίσιμες περιστάσεις για την χώρα και το δημοκρατικό της πολίτευμα.

Το επιχείρημα ότι «αυτά τα έχει καταγράψει η Ιστορία» δεν στηρίζει καθόλου την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

Απεναντίας, επειδή ακριβώς συνέβησαν εκείνα τα τραγικά για την δημοκρατία μας γεγονότα και τα είχε ήδη από καιρό καταγράψει η ιστορία, όποιος επιθυμούσε να μην έχει ο Κωνσταντίνος, όταν κάποτε πεθάνει, τις τιμές που προβλέπονται για τους τέως αρχηγούς του κράτους, θα έπρεπε να έχει φροντίσει να κινήσει τις όποιες διαδικασίες προβλέπονται από το δημοκρατικό μας πολίτευμα, ώστε να έχει ληφθεί η αντίστοιχη απόφαση πολύ πριν επέλθει το (αναμενόμενο για όλους) τέλος της ζωής του και όχι μετά τον θάνατο του τέως μονάρχη.

Αυτό δεν έγινε ποτέ και μάλιστα με ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν την χώρα μετά το δημοψήφισμα του 1974.

Κατά συνέπεια, ο «τέως βασιλιάς» έπρεπε να κηδευτεί όπως οι ίδιες οι δημοκρατικές μας διαδικασίες υπαγορεύουν και οτιδήποτε άλλο συνιστά παρέκκλιση από αυτές.

… …

Με την ευκαιρία, ας σκεφτούμε και κάτι ακόμα.

Δεν είναι λογικό ούτε σοβαρό κάποιοι τέως αρχηγοί του κράτους να κηδεύονται (ορθώς) ως τέτοιοι και κάποιοι άλλοι με τιμές ε ν ε ν ε ρ γ ε ί α α ρ χ η γ ώ ν
τ ο υ κ ρ ά τ ο υ ς (Πρόεδροι της Δημοκρατίας εν προκειμένω), ενώ δεν ήσαν πλέον όταν πέθαναν.

Αν θέλει μια κυβέρνηση να τιμήσει κάποιον ΠτΔ για την στάση και τα έργα του, έχει πολλούς τρόπους να το κάνει και μάλιστα πολύ καλύτερα όταν αυτός βρίσκεται ακόμη εν ζωή. Οτιδήποτε άλλο στερείται σοβαρότητος.

… …

Και κάτι τελευταίο:

Το πρώην βασιλικό (και πλέον κρατικό) κτήμα στο Τατόϊ υπέστη μεγάλες ζημιές από την καταστροφική δασική πυρκαγιά του 2021 και βρίσκεται γενικά στο κακό του το χάλι, όπως βλέπουμε όλοι.

Πόσο δύσκολο ήταν να σκεφτούν οι υπεύθυνοι ότι θα πρέπει να το φροντίσουν πολύ πριν πεθάνει ο Κωνσταντίνος και μάλιστα όταν ήξεραν ότι αυτός είναι πολύ άρρωστος έως ετοιμοθάνατος;

Τί εικόνα σοβαρού κράτους θα δώσουμε σε όλους αυτούς τους «υψηλά ιστάμενους» που θα τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία;

… …

Το «επιχείρημα» ότι η κυβέρνηση πήρε τις συγκεκριμένες αποφάσεις «για να μην εξαφθούν τα πάθη» δεν είναι αρκετά πειστικό.

Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος να μην εξάπτονται τα πάθη σε μια χώρα είναι το να ακολουθούνται πάντα και χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις οι νόμιμες και από καιρό προβλεπόμενες διαδικασίες στα πλαίσια ενός σοβαρού κράτους, που σέβεται τον εαυτό του, τους πολίτες του και τους θεσμούς που το ίδιο έχει θεσπίσει.

Πολιτικές του τύπου «ναι μεν, αλλά» ή «βλέποντας και κάνοντας» δεν βοηθούν στο ελάχιστο τη κατασίγαση των παθών και το ήπιο πολιτικό κλίμα.

Πηγή: marketnews.gr

Αρθρογράφος
Διονύσιος Βενιεράτος
Author: Διονύσιος Βενιεράτος
Ομότιμος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του πολιτικού κόμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
Διαβάστε επίσης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση