Ποιο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο; Δωρεάν Παιδεία! Πιο σωστό θα ήταν Παιδεία – Λόττο.
 
Θα πάρουν το παιδί σου στα προνήπια; Καλή τύχη στην κλήρωση! Είναι μεγαλύτερο και δήλωσες ολοήμερο δημοτικό; Καλή τύχη στην κλήρωση! Θες να πηγαίνει στην πρωινή ζώνη; Καλή τύχη στην κλήρωση!
 
Βέβαια, όταν βγάζει η εφορία τα εκκαθαριστικά, δεν τα στέλνει σε όποιους κληρωθούν αλλά σε όλους! Οι φορολογούμενοι, λοιπόν, που πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για τη... δωρεάν Παιδεία, διαπιστώνουν ότι:
 
-          Νηπιαγωγεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους επειδή το Υπουργείο δεν αναπληρώνει εκπαιδευτικούς με άδειες κύησης ή ανατροφής τέκνων.
-          Συντηρήσεις σχολικών κτιρίων που κανονικά διενεργούνται κατά τους θερινούς μήνες, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν αρχίσει, είτε λόγω καθυστέρησης μεταφοράς κονδυλίων από την κεντρική κυβέρνηση, είτε λόγω ολιγωρίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
-          Μεταταχθέντες εκπαιδευτικοί από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία.
-          Σειρά από ειδικότητες λείπουν εντελώς και δεν διαφαίνεται προοπτική κάλυψής τους.
-          Τα ολοήμερα σε πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν καθώς δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί.
-          Ελάχιστα προνήπια βρίσκουν θέση στο κρατικό νηπιαγωγείο καθώς λείπουν εκπαιδευτικοί.
-          Βρέφη και προνήπια δυσκολεύονται να βρουν θέση ακόμα και στους παιδικούς σταθμούς, παρά το ότι οι γονείς συμβάλλουν στα έξοδά τους με τα λεγόμενα «τροφεία» και έμμεσα με πολλές εθελοντικές προσφορές.
-          Η τεχνική εκπαίδευση τελεί υπό διάλυση, καθώς ολόκληρες κατευθύνσεις βρίσκονται «στον αέρα» μετά τις καταργήσεις ειδικοτήτων που κάλυπταν μεγάλο ή και το κύριο μέρος του προγράμματος σπουδών τους.
 
Και το κερασάκι στην τούρτα (τι κερασάκι, δηλαδή, καρπούζι ολόκληρο): απορρίπτεται το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για... τυπικούς λόγους (εκπρόθεσμη κατάθεση) από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε θα αξιολογηθούν ως… διοικητικοί κρατικοί υπάλληλοι!
Οι σοβαροί εκπαιδευτικοί (που είναι αρκετοί) και οι γονείς είναι σε απόγνωση. Άνεργοι ή/και ληστρικά φορολογούμενοι (ο Στουρνάρας, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, τα έχει συνδυάσει) καλούνται να πληρώσουν για τις υποχρεώσεις που το κράτος δεν τηρεί. Για μια «δωρεάν Παιδεία», που ποτέ δεν ήταν δωρεάν και που πάνε πολλά χρόνια από τότε που ήταν Παιδεία.
 
Κανένας δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι η πιο αποδοτική επένδυση για ένα έθνος είναι η Παιδεία του. Όμως, για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε πολιτικούς με όραμα που να σκέφτονται τις επόμενες γενιές. Αυτοί που εκλέγαμε, 40 χρόνια τώρα, σκέφτονταν τις επόμενες εκλογές. Σήμερα, σκέφτονται τις επόμενες δημοσκοπήσεις.

 

pdfΜαθητές, Γονείς και Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση.pdf

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση