Ο Θάνος Τζήμερος μίλησε στην εκπομπή του «Καναλιού Ένα 90,4» «Οι Δυο ρεπόρτερ» με το Νίκο Μπαρδούνια και τον Πέτρο Κασιμάτη. Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξη αυτή.

 

Αναφορικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«… Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει καμία σχέση με τη δυναμική και παραγωγικότητα της οικονομίας, καμία απολύτως. Είναι σαν μία οικογένεια η οποία δεν έχει εισοδήματα και ξεπουλάει τα πάντα, ξεπουλάει τα κοσμήματα της γιαγιάς - αυτά έφυγαν πρώτα πρώτα - και τώρα πουλάει και τα έπιπλα, βγάζει και τα κουφώματα, όπως κάνουν οι ναρκομανείς για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Αυτό το θεωρούν εισόδημα. Δεν είναι εισόδημα, είναι ό,τι έχει απομείνει, ό,τι έχει στραγγιστεί πια από την τσέπη ή τις καταθέσεις ή ό,τι υπήρχε στην τσέπη του φορολογούμενου…».

 

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«…Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή το πιο συντηρητικό κόμμα της Ευρώπης […] γιατί έχει ένα μόνιμο "όχι" σε όλα, και οι θέσεις του είναι απίθανες. Δηλαδή δεν μπορεί άνθρωπος που έχει κοινό νου και στοιχειώδεις γνώσεις της Οικονομίας να θεωρεί ότι αυτές είναι θέσεις και όχι παραληρήματα ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα […] Επίσης, επιτρέψτε μου - ό,τι είναι σήμερα θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι και αύριο και δεν ήταν χθες…».

 

Για το κόμμα της Ν.Δ. και την πολιτική που εφαρμόζει.

«… Η Ν.Δ. είναι ένα κρατικιστικό κόμμα, όπως όλα τα κόμματα που μας κυβέρνησαν ήταν κρατικιστικά, Σοβιετικού τύπου μορφώματα. Ποτέ η Ελλάδα δεν διοικήθηκε με φιλελεύθερο τρόπο και δεν αναφέρομαι στον όρο "νεοφιλελεύθερο", γιατί αυτός (όσον αφορά τη χρήση που του γίνεται) είναι μια επινόηση ελληνική. Εν πάση περιπτώσει, όποτε αναφέρεται αφορά τη Σχολή του Σικάγου και τα πειράματα που έγιναν τη δεκαετία του ’90 στην Αμερική, τα οποία μετέτρεψαν την παγκόσμια οικονομία σε ένα τεράστιο καζίνο. Η «Δημιουργία ξανά» δεν συμφωνεί καθόλου με τη νεοφιλελεύθερη ασυδοσία. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες στο παιχνίδι…».

 

Κριτική για τον ΥΠ.ΟΙΚ. Γιάννη Στουρνάρα και το έργο του στην Κυβέρνηση.

«…(θα βαθμολογούσα τον κ. Στουρνάρα) με το απόλυτο μηδέν, στους -273, στο απόλυτο μηδέν, εκεί που ακινητεί η ύλη, διότι είναι ένας απολύτως αποτυχημένος υπουργός, απολύτως, και δεν ξέρω τι σχέση έχει ο Στουρνάρας υπουργός Οικονομικών με τον Στουρνάρα του ΙΟΒΕ, όπου άλλα έλεγε. Αυτό με τρομάζει, διότι το να αλλάζει ένας πολιτικός αυτά που έλεγε το συνηθίσαμε γιατί ξέρουμε, τα ψηφουλάκια κοιτάει, αλλά ένας τεχνοκράτης, επιστήμονας υποτίθεται, να κάνει τέτοια στροφή 180 μοιρών; Να φορολογήσει το σύμπαν, να βλέπει ότι αυτό το πράγμα δεν αποδίδει και να επιμένει; Ειδικά όσον αφορά τον Φόρο Ακινήτων πρόκειται για έγκλημα».

 

Μήπως δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά;

«… Να παραιτηθεί. Όταν προδίδεις τόσο τις αρχές σου και όταν εφαρμόζεις μια πολιτική η οποία ξέρες ότι είναι αδιέξοδη, η οποία οδηγεί όλους τους Έλληνες στην ακινησία, να τους πάρεις τα πάντα…Τώρα επίκειται και δήμευση σπιτιών, γιατί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας είναι παράλογος, αναποτελεσματικός, άδικος και οδηγεί στη δήμευση. Δεν μπορείς να φορολογείς το μη-εισόδημα. Κάποια στιγμή είχα χρήματα, μου περίσσεψαν κάποια, φορολογήθηκα άγρια για αυτό. Εάν κάποιος δεν φορολογήθηκε πιάστον, αλλά δεν μπορείς να πεις πως όλοι όσοι έφτιαξαν ένα σπίτι θα πρέπει σιγά σιγά να σου το δίνουν ή αν δεν έχουν χρήματα να το πουλήσουν «μπιρ παρα» και να μείνουν στον δρόμο».

 

Για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου.

«… Μου κάνει εντύπωση που ο Πάγκαλος μπορούσε και παρακολουθούσε τους Αμερικανούς πρέσβεις στην Ελλάδα και την Άγκυρα και δεν μπορούσε να παρακολουθεί τον Άκη, τον Μαντέλη και τον Τσουκάτο. Περίεργο δεν είναι; […] Θεωρώ ότι ο κ. Πάγκαλος δεν ελέγχει ούτε τι μπαίνει στο στόμα του ούτε τι βγαίνει από το στόμα του…».

 

(Από το Κανάλι Ένα)

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση