Η ελληνική εφορία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους Έλληνες. Ταλαιπωρεί και επιβαρύνει οικονομικά με άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες ακόμη και όσους ζουν στο εξωτερικό αλλά έχουν την ατυχία να αποκτούν κάποιο πενιχρό εισόδημα στην Ελλάδα.
Η εν λόγω εστία ταλαιπωρίας και πρόκλησης κόστους βρίσκεται στα ψιλά γράμματα της νομοθεσίας που διέπει τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τι ορίζει; Ότι όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα και υποχρεώνονται να υποβάλουν φορολογική δήλωση στην ελληνική εφορία, θα πρέπει να δηλώσουν και αντίκλητό τους στη χώρα μας.

Η υποχρέωση αυτή, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θεσπίστηκε προκειμένου η ελληνική εφορία να έχει στη διάθεσή της κάποιον προκειμένου να απευθύνεται στην περίπτωση που προκύψει κάποιο θέμα με τον φορολογούμενο κάτοικο εξωτερικού.

Χιλιάδες Έλληνες ζουν για δεκαετίες στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία) αλλά αποκτούν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, πολλοί κάτοικοι Γερμανίας και Αυστραλίας εισπράττουν σύνταξη από ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο, όπως είναι ο ΟΓΑ ή το ΤΣΜΕΔΕ, επειδή για κάποια χρόνια, πριν μεταναστεύσουν, εργάστηκαν στην Ελλάδα.

Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πλέον συγγενικούς ή άλλους δεσμούς με την Ελλάδα και προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους με την ελληνική εφορία αναγκάζονται να «προσλαμβάνουν» κάποιον τρίτο έναντι αμοιβής μόνο και μόνο για να αναγράψουν το όνομά του στη φορολογική δήλωση στον πίνακα που ζητούνται τα στοιχεία του αντίκλητου. Ωστόσο, σταδιακά η συγκεκριμένη υποχρέωση έχει αρχίσει να προκαλεί δυσφορία στους φορολογούμενους κατοίκους εξωτερικού που εισπράττουν απλώς στην Ελλάδα μια πενιχρή σύνταξη ή το μίσθωμα από ένα διαμέρισμα που κληρονόμησαν.

Οι περισσότεροι από αυτούς υποβάλουν πλέον τις φορολογικές δηλώσεις τους μέσω ίντερνετ και δηλώνουν τη διεύθυνσή τους στους εξωτερικό στην οποία μπορεί η ελληνική εφορία να τους απευθύνει οποιοδήποτε ερώτημα ή αίτημα. Η υποχρέωση ορισμού αντικλήτου είχε νόημα, όταν στο παρελθόν δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα επικοινωνίας και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των φορολογούμενων. Άλλωστε πρόκειται για υποχρέωση που θεσπίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα, δηλαδή τη δεκαετία του 1910!

Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή: capital.gr
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση