× Εδώ συζητούμε αρχές, θέσεις και μέτρα γύρω από τα δυο «καυτά» θέματα της Ελλάδας, τα οποία επιλέξαμε ως κεντρικά για το έκτακτο συνέδριό μας:
  • Μεταρρυθμίσεις για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
  • Πολιτειακές αλλαγές για πραγματική δημοκρατία και κράτος δικαίου
Η συζήτηση είναι οργανωμένη σε επιμέρους ενότητες που περιγράφονται σε εισηγητικά κείμενα της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν οδηγεί σε καμία περίπτωση σε εκλογές (συνταγματική μεταρρύθμιση

01/01/1970 02:00 #2120 από grarticles

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει συμβολικό χαρακτήρα για την ενότητα του έθνους, επιλέγεται αρχικά με ενισχυμένη πλειοψηφία. Εαν δεν επιτευχθεί αυτό με απλή πλειοψηφία και εαν όχι με σχετική πλειοψηφία. Το εκλεκτορικό σώμα αποτελείται από το σύνολο των Βουλευτών, των δικαστών των Ανωτάτων δικαστηρίων και των επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών. Σε καμμία περίπτωση η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

28/03/2013 08:30 #2121 από serafim
Πρόταση στη σωστή κατεύθυνση. Κατά τη γνώμη μου όμως πρέπει να πάμε ακόμα πιο "επιθετικά" με εκλογή του από τους πολίτες.

Επιπλέον οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ενισχυθούν. Να αποκτήσει δικαίωμα "βέτο" σε τουλάχιστον κορυφαίας σημασίας νομοσχέδια ή υπουργικές αποφάσεις (νομολογία) είτε με το αιτιολογικό της παραβίασης του συντάγματος είτε σοβαρής πολιτικής αντίθεσης.

Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν υπογράφει έναν ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο ή άλλου είδους νομολογία που φέρνει η Κυβέρνηση, η τελευταία έχει να επιλέξει μεταξύ της: α) απόσυρσης και επανεπεξεργασίας, και β) θέση του επίμαχου ζητήματος σε δημοψήφισμα.

Σεραφείμ Αθ. Κοτρώτσος
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": EKONSTAS, Dimitrios

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

29/03/2013 16:54 #2223 από misoplami
Θεωρώ το ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας πολύ σημαντικό και ίσως υπάρχει ανάγκη από συνταγματική αναθεώρηση. Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μπιμπελό και διακοσμητικό δεν νομίζω ότι το θέλουν πολλοί. Ο θεσμός του Προέδρο της Δημοκρατίας πρέπει να αλλάξει. Κόστίζει που κοστίζει, ας προσφέρει και επι της ουσίας κάτι!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/04/2013 00:26 #2394 από akapsalakis
Έχω να σχολιάσω τα εξής:
α)Δεν πρέπει να υπάρχει δυνατότητα πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου, άρα προτείνω σχετική πλειοψηφία στην τελευταία ψηφοφορία
β)Θα μπορούσε να εξεταστεί ένα μοντέλο διεύρυνσης του εκλογικού σώματος όπως π.χ. στην Γερμανία, όμως ίσως αυτό να δημιουργούσε αντιδράσεις λόγω του ότι πολλά από τα πρόσωπα που αναφέρονται δεν είναι εκλεγμένα αλλά διορισμένα.
γ)Η εκλογή από τους πολίτες πιστεύω ότι δεν είναι σωστή, καθώς πολιτικοποιεί την εκλογή προέδρου, ο οποίος απο τι φύση του πρέπει να είναι υπερκομματικός (αυτό είναι ίσως και το νόημα της αυξημένης πλειοψηφίας) και προσθέτει άλλη μια εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, με τις γνωστές συνέπειες.
δ)Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται η δυνατότητα βέτο στον Πρόεδρο (σκεφτείτε απλά το αλαλούμ στην Ελλάδα με πρόεδρο τον Παπούλια να μπορεί να σταματήσει τους μνημονιακούς νόμους). Η αντισυνταγματικότητα ενός νόμου θα πρέπει να κρίνεται από τα δικαστήρια και όχι από το Προέδρο. Σκεφτείτε επίσης ότι λόγου του ότι η κοινοβουλευτική περίοδος δεν συμπίπτει με την προεδρική, θα μπορεί ο εκλεγμένος Πρόεδρος της προηγούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να κάνει αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση, πράγμα άτοπο.

Συνοψίζοντας λοιπόν πιστεύω ότι ο ρόλος τους Προέδρου θα πρέπει να παραμείνει συμβολικός και σε αυτο το σημείο θα πρέπει να εξεταστούν και οι παροχές προς το προσωπό του ώστε να συμβαδίζουν με την λιτότητα στην χώρα αλλά και τις μειωμένες αρμοδιότητες.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": EKONSTAS, vernik

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/04/2013 01:31 #2402 από ggiannoulisg
Κ. Καψαλάκη συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

Αυτό είναι και το σκεπτικό της πρότασής μας. Η δυνατότητα σύστασης ενός ευρύτερου εκλεκτορικού σώματος θα μπορούσε να εξεταστεί περιλαμβάνοντας εκλεγμένους μόνο και ιδιαίτερα Δημάρχους και Περιφερειάρχες η Περιφερειακά Συμβούλια, τα οποία αποτελλούν θεωρητικά μικρά κοινοβούλια.

Ετσι θα ενισχυθεί και η τοπικότητα και οι περιφέρειες.

Και ίσως κάνουμε έτσι και καλύτερες επιλογές για αυτή την ύψιστη συμβολική θέση.

ΓΓΓ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": EKONSTAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: serafimggiannoulisgThanos1nnicolaidisolympiosraptisnmavrid
Powered by Kunena Φόρουμ