Περί φοροδιαφυγής ελευθέρων επαγγελματιών...

29/06/2013 16:00 #3242 από dimitris71
Η φοροδιαφυγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αν όχι την μεγαλύτερη πληγή της οικονομίας μας. Έχουν γραφεί λόγια έχει χυθεί ποταμός από μελάνι και έχουμε ακούσει άπειρες υποσχέσεις. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, επειδή πια δεν είναι δυνατό το κουκούλωμα, έχουμε την ανοικτή αποδοχή από τους πολιτικούς της ανικανότητας τους να καταπολεμήσουν το φαινόμενο.

Το φαινόμενο αποτελεί κανόνα στις συνδιαλλαγές των ελεύθερων επαγγελματιών.. γιατροί δικηγόροι ηλεκτρολόγοι χτίστες μηχανικοί.. κλπ κλπ Τα στοιχεία είναι γνωστά σε όλους.

Η επιλογή που έχει ο πελάτης είναι χ ποσό + ΦΠΑ ή άπλα χ ποσό ΄.. μερικές φορές ακόμα και χ ποσό – κάτι. Κανείς πελάτης δεν θα διαλέξει ποτέ χ + οτιδήποτε. Απόλυτη απώλεια λοιπόν φορολογικής συνείδησης. Και αυτό δεν αλλάζει σε μια μέρα.. Η φοροδιαφυγή όμως πρέπει να μειωθεί σε μια μέρα.
Άρα από τη πλευρά του πελάτη το πρόβλημα δεν θα λυθεί εύκολα.

Πάμε στην πλευρά του παροχέα της υπηρεσίας του ελεύθερου επαγγελματία δλδ. Μυστικούς πράκτορες δεν μπορούμε να έχουμε να τους κυνηγάμε από πίσω!!!!
Μπορούμε όμως να κάνουμε το εξής απλό.. ή μάλλον μπορούμε??? Ερώτηση είναι προς κάθε αναγνώστη και ακόμα περισσότερο προς κάθε ειδικό.

Αφού δεν μπορούμε να σταματήσουμε την είσπραξη αφορολόγητων εσόδων ας δυσκολέψουμε αφόρητα, σε σημείο εμπλοκής, την δυνατότητα χρήσης των χρημάτων αυτών.
Τι εννοώ?
Διασταυρώσεις όλων των εξόδων του ελεύθερου επαγγελματία και των συγγενικών προσώπων του με βαθμό συγγένειας πρώτου βαθμού.. αγορές ακινήτων, πιστωτικές κάρτες, αυτοκίνητα, σκάφη, σπουδές τέκνων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενοίκια.. τα πάντα. Αν δεν συμφωνούν με τα έσοδα τότε αναλαμβάνει ο ΣΔΟΕ. Με αυτό το τρόπο ο φοροφυγάς δεν θα μπορεί να ξοδέψει τα χρήματα που εισπράττει παράνομα. Συνεπώς για μπορεί να ξοδέψει θα αναγκαστεί να δηλώνει. Και αυτό θα είναι αποτελεσματικό σε όλα τα επίπεδα εσόδων..

Τι απαιτεί η πρόταση αυτή? Μηχανοργάνωση πρώτα και κύρια.
Ο πρόεδρος σε άρθρο του ανέφερε πως έχουν σπαταληθεί 6 δις από το κράτος σε μηχανοργάνωση. Αλλά τίποτα δεν πήγε προς αυτή τη κατεύθυνση... δεν πειράζει.. ότι έγινε έγινε. Πάμε στο τώρα.
Η τρόικα μιλά συνέχεια για την φοροδιαφυγή σαν ένα από τα κυριότερα προβλήματα. Δεν θα μπορούσε ένας πολιτικός μας να τους προτείνει να δανειστούμε το απαραίτητο ποσό, το οποίο δεν θα είναι δις, ούτε καν εκατοντάδες εκατομμύρια, να οργανωθεί ένα τμήμα εφοριακών με αποκλειστική ευθύνη το θέμα αυτό, και να εφαρμόσουν αυτή τη λύση?
Αν είναι εφαρμόσιμη δε νομίζω να υπήρχε θέμα από τη πλευρά των δανειστών μιας και τα έσοδα θα αυξάνονταν κατακόρυφα και τελικά η κατανομή του βάρους θα ήταν άμεσα πιο δίκαια.

Αναρωτιέμαι λοιπόν... αν η λύση είναι απλουστευτική και αδύνατο να εφαρμοστεί θα ήθελα να μάθω το γιατί. Αν πάλι μπορεί να εφαρμοσθεί θα ήθελα να μάθω γιατί δεν την εφαρμόζουν..

Απλά πράγματα... όχι υψηλή πολιτική.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/10/2013 08:28 #3397 από DimitrisPapazoglou
Απαντήθηκε από DimitrisPapazoglou στο θέμα Περί φοροδιαφυγής ελευθέρων επαγγελματιών...
Φίλε συνονόματε, το σύστημα που προτείνεις είναι κάτι που θυμίζει κράτος μπαμπούλα. Δεν χρειάζεται να μπεί το κράτος σε τόσο περίπλοκους μηχανισμούς. Απλά είναι τα πράγματα. Ας φτιάξει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και σε μια μέρα τελείωσε η φοροδιαφυγή. Δηλαδή, α. εύκολη έναρξη, β. όχι παρακράτηση από ασφαλιστικά και ΕΒΕΑ έχεις δεν έχεις εισόδημα, γ. μείωση Φ.Π.Α., μείωση του φορολογικού συντελεστή έστω στο ανώτατο ποσοστό της τάξης του 15% κτλ. Απλά πράγματα και οικονομικά. Αλλά αυτό απαιτεί ξήλωμα δημοσίων ... κάτι το οποίο θα έβλαπτε άμεσα την κομματοκρατεία !! Μέχρι να ξεπεράσουν οι κ.κ. πολιτικοί αυτό το άθλιο και συχαμερό πελατειακό κράτος, έχουμε καιρό να τα λέμε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/10/2013 10:15 #3398 από dimitris71
Απαντήθηκε από dimitris71 στο θέμα Περί φοροδιαφυγής ελευθέρων επαγγελματιών...
Όταν η έλλειψη φορολογικής συνείδησης είναι ένα χαρακτηριστικό που αφορά το σύνολο των φορολογουμένων, και μάλιστα αποτελεί κοινωνικά αποδεκτή κατάσταση τότε το κράτος πρέπει να ελέγξει και να ρυθμίσει. Γιατί τελικά έτσι θα προστατεύσει το σύνολο αλλά τελικά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Κοινωνικός φιλελευθερισμός δλδ.
Θα πρόσθετα επίσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τον “Αμερικάνικο” τρόπο.. σαν αυτό που είναι δηλαδή κλοπή.
Αν το κράτος μένει θεατής και απλά περιμένει αυτορυθμίσεις, το γνωστό μύθευμα του νεο-φιλελευθερισμού, θα αποτύχει να ελέγξει την φοροδιαφυγή, όσο χαμηλοί και αν είναι οι φόροι.

Μετά χτίζουμε και συνείδηση. Πριν περίπου 25-30 χρόνια το να πετάς σκουπίδια όπου έβρισκες ήταν αποδεκτό κοινωνικά. Έγιναν εκστρατείες διαρκείας για να αλλάξει αυτό το κλίμα. Και να σκεφτείς ότι ο θέμα αυτό δεν επηρέαζε την τσέπη του πολίτη.

Για του φόρους και τους συντελεστές κλπ.. εγώ θα τους ήθελα στο 10% ή γιατί όχι στο 5%. Δεν ξέρω όμως τι είναι εφικτό την παρούσα στιγμή, και ταυτόχρονα βλέπω χώρες εξαιρετικά επιτυχημένες οικονομικά και κοινωνικά όπως οι Σκανδιναβικές η Γερμανία κλπ που έχουν πολύ υψηλή φορολογία και χώρες με πολύ χαμηλή φορολογία που είναι πάμφτωχες και αποτυχημένες.
Γρήγορη έναρξη, όχι παρακρατήσεις αν δεν έχεις εισόδημα, σαφής και ξεκάθαρος τρόπος φορολόγησης, μείωση γραφειοκρατίας κλπ πρέπει να γίνουν.. από χτες!!! Άνοιγμα δικηγόρων και άλλων επαγγελμάτων, διοικητική δικαιοσύνη που αποδίδει σε εύλογα χρονικά διαστήματα και όχι σε δεκαετίες κλπ κλπ, επίσης από χτες.

Όσο για το δημόσιο? Εχθρικό και ελεεινό!! Δεν υπάρχει πολίτης που αν μπορούσε να το αποφύγει δεν θα το έκανε! Το δημόσιο όμως... όχι τους δημόσιους. Άνθρωποι είναι και αυτοί όπως και όλοι οι υπόλοιποι... και θα χορέψουν ανάλογα με το ρυθμό. Μόνο που στο δημόσιο δεν υπάρχει ρυθμός και ο καθένας κάνει σχεδόν ότι θέλει.
Φυσικά λοιπόν και πρέπει γίνει πολύ μικρότερο, φυσικά και να είναι διάφανο, φυσικά και να είναι αποτελεσματικό και φυσικά να είναι αποκεντρωμένο... τίποτα δεν γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Μην κοροϊδευόμαστε όμως.. πάντα θα είναι μεγάλο γιατί πολύ απλά δεν γίνεται διαφορετικά. Και είμαι σίγουρος πως κανένα δεν θα ενοχλούσε αν ήταν όπως είναι της Σουηδίας.. ή του Καναδά... ή της Αυστραλίας... ή της Ολλανδίας... ή της Αυστρίας... ή της Δανίας..με παροχές στην παιδεία στην υγεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς, υψηλότατου επιπέδου.
Σε 3-4 χρόνια το μέγεθος του Ελληνικού δημοσίου θα είναι μικρότερο από αυτό στις παραπάνω χώρες. Τότε θα καταλάβουμε ότι τελικά δεν είναι το μέγεθος το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνικού δημοσίου αλλά ο τρόπος με την οποίο λειτουργεί και πως αυτός επηρεάζει την οικονομία και την κοινωνία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ