Ποιός θα πληρώσει την «έξοδο στις αγορές»;

17/03/2014 16:42 #5072 από grarticles
Ας κάνουμε έναν χονδρικό υπολογισμό: με 300 δις χρέος, πληρώνουμε...

parable-of-teh-blind-leading-the-bling-1568-bruegelΆρθρο του Κωστή Λυμπουρίδη

 

Από την Τρόικα δανειζόμαστε με επιτόκιο κάτω από 2% και τους λέμε συνεχώς «τοκογλύφους δανειστές». Αν βγούμε στις αγορές και δανειστούμε με πάνω από 6%, πρέπει να το ονομάσουμε «επιτυχία»;

Η «έξοδος στις αγορές» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που διακινεί η Κυβέρνηση. Έχοντας παγώσει κάθε μεταρρύθμιση, έχοντας φορολογήσει εξοντωτικά τους πάντες και τα πάντα, με εκατομμύρια ανασφάλιστους και άλλους τόσους να αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, χαράτσια, ή και ρεύμα, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επιχειρήσει λίγο πριν τις ευρωεκλογές να «βγει στις αγορές», προκειμένου να διατυμπανίσει ότι η κρίση τελείωσε και θα ξαναφάμε με χρυσά, δανεικά όμως, μαχαιροπήρουνα.


Ας κάνουμε έναν χονδρικό υπολογισμό: με 300 δις χρέος, πληρώνουμε «μνημονιακά» περί τα 5 δις τόκους το χρόνο. Αν δανειζόμασταν από τις αγορές, θα πληρώναμε περί τα 20 δις. Την Κυβέρνηση όμως δεν την ενδιαφέρει το δυσβάσταχτο επιπλέον κόστος, όσο το ότι θα πάψουν να την πιέζουν για μεταρρυθμίσεις.

Αυτή είναι η εμμονή του πολιτικού προσωπικού της χώρας: πώς θα πάψουν να μας πιέζουν να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Προκειμένου να μην κλείσουν μερικοί δημόσιοι φορείς που δεν χρειάζονται, να μην απολυθούν μερικές από τις κομματικές τους προσλήψεις, να μην ανοίξουν κλειστά επαγγέλματα και να μην απελευθερωθεί το γάλα, η Κυβέρνηση είναι ικανή να δανειστεί με τριπλάσιο-τετραπλάσιο κόστος και να μας το παρουσιάσει ως επιτυχία.

Πηγή:  lympouridis.wordpress.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News στις 16 Μαρτίου 2014

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ