Δικαιώνονται ξανά οι θέσεις μας από το 2012 για τη μεταρρύθμιση των θεσμών

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ για τα emails της Α.Μ. Ασημακοπούλου

Picture1

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ζητά από την Ευρωβουλευτή Α.Μ. Ασημακοπούλου να αποδείξει από που και πως συγκέντρωσε τελικά τις ηλ. διευθύνσεις Ελλήνων του εξωτερικού που καταγγέλλουν ότι έλαβαν το προωθητικό της μήνυμα χωρίς συγκατάθεσή τους.

Από το πρωΐ της 1ης Μαρτίου, στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεχόμαστε καταιγισμό μηνυμάτων και καταγγελιών για προωθητικό μήνυμα που δέχτηκαν Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού από λογαριασμούς μαζικής αποστολής της κας. Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτή της ΝΔ/ΕΛΚ.
Σε μια συγκυρία που η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να διευκολύνει την ψήφο της Ομογένειας, οι πολίτες (πολλοί από αυτούς με τα πλήρη στοιχεία τους) καταγγέλλουν ότι ουδέποτε συγκατάθεσαν για την αποδοχή μηνυμάτων από την εν λόγω Ευρωβουλευτή ή από τη ΝΔ γενικότερα. Είχαν όμως δώσει το email τους στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δηλώσουν συμμετοχή στις Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Παρατήρησαν μάλιστα ότι το εν λόγω μήνυμα στάλθηκε την ίδια μέρα με μήνυμα που έλαβαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογικές διαδικασίες.

Από μέρους της, η κα. Ασημακοπούλου υποστήριξε αρχικά ότι "ουδέποτε έλαβε προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού", ενώ στον λογαριασμό της στο Χ (πρώην twitter) ανήρτησε ότι τα emails τα συγκέντρωσε "ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών". Κατόπιν όμως (ΣΚΑΪ 100,3) υποστήριξε ότι "ζήτησε λίστα εκλογικού καταλόγου από το Υπ. Εσωτερικών". Θα ξεκαθαρίσει η κα. Ασημακοπούλου τι ισχύει τελικά;

Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων και την κείμενη νομοθεσία (Ν3471/2006, «η χρησιμοποίηση... ηλεκτρονικού ταχυδρομείου...για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς...επιτρέπεται μόνο αν ο συνδρομητής συγκατατεθεί εκ των προτέρων ρητώς». Προϋπόθεση επίσης είναι «τα στοιχεία επαφής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (να) αποκτήθηκαν νομίμως, στο πλαίσιο της πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών ή άλλης συναλλαγής...»

Ως προς τα κόμματα και τους βουλευτές (ΠΔ 26/2012) ο νόμος προβλέπει (υπό προϋποθέσεις) να λαμβάνουν αντίγραφα εκλογικών καταλόγων, αλλά ειδικά ως προς τους καταλόγους των κατοίκων του εξωτερικού, με πρόσφατο νόμο (Ν5083/2024) η Βουλή απαγόρευσε τη χρήση email και τηλεφώνων:
"Αρ.7/2...Από τη διάθεση αντιτύπων εκλογικών καταλόγων και δημοσιευμάτων εκλογικού περιεχομένου στα πολιτικά κόμματα, εξαιρούνται τα στοιχεία των περ. ια) (πλήρη διεύθυνση), ιβ) (ηλ. ταχυδρομείο) και ιγ) (τηλεφώνου)..."

Σημειώνουμε επίσης ότι παρόμοια περιστατικά είχαν σημειωθεί από βουλευτές και κόμματα και στο παρελθόν με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων (συνολικά 29 από το 2019 έως το 2022 σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων), που όμως ανακλήθηκαν (!) λόγω κάποιων αποφάσεων του ΣτΕ (!).Αυτό βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τις ανωτέρω πρακτικές.

Δικαιώνονται δηλ. για μια ακόμη φορά οι θέσεις της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ από το 2012 για τη μεταρρύθμιση των θεσμών για την προάσπιση της Δημοκρατίας, για την ανάγκη Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον έλεγχο της Νομοθετικής Εξουσίας, όπως και για τον εξορθολογισμό, την απλοποίηση και την σαφήνεια της Ελληνικής Νομοθεσίας η οποία με ευθύνη όλων των κομμάτων της Βουλής και των κυβερνήσεων, είναι ανακριβής, ασαφής, ογκώδης, δυσθεώρητη και γεμάτη «παραθυράκια».

Οι ευθύνες, ηθικές και ουσιαστικές
, τόσο για την κα. Ασημακοπούλου, όσο και για το Υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι εύλογες:

1) Η κα. Ασημακοπούλου πρέπει να αποδείξει από που και πως συγκέντρωσε τελικά τις ηλ. διευθύνσεις (οι καταγγελίες πολιτών είναι πολλές).
2) Σε καμία περίπτωση δεν θα 'πρεπε να επιτρέπεται η συλλογή των emails των κατοίκων του εξωτερικού από τους εκλογικούς καταλόγους, από κανένα κόμμα, βουλευτή ή υποψήφιο, χωρίς την συγκατάθεση των πολιτών.
3) Σε καμία περίπτωση δεν θα 'πρεπε να προβεί η κα. Ασημακοπούλου σε προώθησή της προς τους κατοίκους του εξωτερικού, εφόσον δεν έχει ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος με το αντίστοιχο ΠΔ.
4) Προκύπτουν επίσης σοβαρότατα ερωτήματα ως προς την ίση αντιμετώπιση κομμάτων και υποψηφίων για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές
5) και φυσικά για το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφαλή τήρηση των εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ καλεί την Υπουργό Εσωτερικών κα. Κεραμέως και την κυβέρνηση:

1) να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών - ειδικά των Ελλήνων του εξωτερικού - για τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων από την Πολιτεία.
2) να πατάξουν τυχόν πρακτικές του αθέμιτου πολιτικού ανταγωνισμού, ακόμη και αν προέρχονται από το ίδιο τους το κόμμα.
3) να διασφαλίσουν έμπρακτα την ομαλή διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτικών φορέων και ειδικότερα ως προς την προβολή τους από τους διαύλους επικοινωνίας, ώστε οι πολίτες να δουν και να ακούσουν όλες τις πολιτικές προτάσεις.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικά κριτήρια Δημοκρατίας και Πολιτικής Ηθικής, με τα οποία η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ πορεύεται από το 2012. Ζητάμε από τους πολίτες να μας στηρίξουν με την ψήφο τους, ώστε να μεταρρυθμίσουμε, το Ευρωκοινοβούλιο, την Ελληνική Βουλή και την Ελλάδα.

Εθνική Επιτροπή
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ
#Κοινότητα_Πολιτών

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση