Συμφωνώ με τις γενικές αρχές και θέσεις, αλλά όμως θα σας προτείνω για συζήτηση προς υιοθέτηση τον παρακάτω τρόπο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η ιδέα στηρίζεται στην ηλεκτρονική καταγραφή κάθε συναλλαγής που γίνεται από τον πολίτη, είτε αυτή αφορά έσοδα ή έξοδα και εξηγούμε :
1) Κάθε Έλληνας πολίτης που γεννιέται αποκτά Α.Φ.Μ. το οποίο είναι τυπωμένο σε μία κάρτα ηλεκτρονικά.
2) Κάθε επισκέπτης στην Ελλάδα αποκτά Α.Φ.Μ. το οποίο είναι τυπωμένο σε μία κάρτα ηλεκτρονικά.
3) Δημιουργείται μία Κεντρική Βάση Δεδομένων όπου υπάρχουν όλα τα Α.Φ.Μ. Ελλήνων πολιτών, επισκεπτών στην Ελλάδα και επιχειρήσεων.
4) Οι επιχειρήσεις αποκτούν ένα μηχάνημα καταγραφικό της συναλλαγής που γίνεται με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής κάρτας.
Αυτή η συσκευή θα μπορεί να είναι ενσωματωμένη και στην ταμειακή μηχανή ή στον Η.Υ. που εκδίδει οποιοσδήποτε μορφής παραστατικό, Απόδειξη ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών ή Πώλησης αγαθών ή Δελτίο Αποστολής Τιμολόγιο κ.τ.λ.
Σημασία έχει ότι η ταμειακή μηχανή δεν θα μπορεί να εκδώσει παραστατικό εάν δεν εισάγουμε την ηλεκτρονική μας κάρτα.
5) Καταγραφικό μηχάνημα της συναλλαγής θα έχουν και οι Τράπεζες και οι Εφορίες και οι Δήμοι και εν πάση περίπτωση όλοι που θα εισπράττουν χρήματα για οποιαδήποτε σκοπό.
6) Με το τέλους κάθε οικονομικού έτους οι Τράπεζες θα στέλνουν στην Κεντρική Βάση Δεδομένων για κάθε αποταμιευτικό λογαριασμό που θα έχει ο πολίτης το υπόλοιπο των συναλλαγών που είχε μέσα στο οικονομικό έτος, προσέξτε ΟΧΙ το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεών του, αλλά το υπόλοιπο των συναλλαγών. Δηλαδή εάν υποθέσουμε ότι ο Χ πολίτης έχει έσοδα από οποιαδήποτε ενέργειά του 12 000,00 Ευρώ και έξοδα 8 000,00 Ευρώ, το υπόλοιπο των συναλλαγών του
θα είναι 4 000,00 Ευρώ.
7) Η Κεντρική Βάση Δεδομένων λοιπόν θα γνωρίζει στις πρώτες 10 ημέρες του επομένου έτους, όλα τα ΕΞΟΔΑ που έκανε ο Χ πολίτης, από τις καταγραφές που γίνανε μέσω των Καταγραφικών μηχανημάτων και όταν λέμε έξοδα εννοούμε ΟΛΑ τα έξοδα, αγορές, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εφορία, κάρτες, δόση δανείων, χρήματα που δάνεισε ή δώρισε, ( υποχρεωτικά μέσω του συστήματος), στον αδερφό του ή όπου αλλού κ.τ.λ.
Επίσης η Κεντρική Βάση Δεδομένων θα γνωρίζει και όλα τα ΕΣΟΔΑ που είχε ο Χ πολίτης π.χ. από μισθούς, συντάξεις ενοίκια, μερίσματα μετοχών, επιστροφή φόρου. κρατικά βοηθήματα, χρηματικές δωρεές, δάνεια, κ.τ.λ.
8) Η Κεντρική Βάση Δεδομένων λοιπόν μετά από αυτήν την πληροφόρηση που θα επεξεργάζεται δηλ. ΕΣΟΔΑ μείον ΕΞΟΔΑ, θα γνωρίζει ότι το υπόλοιπο των συναλλαγών του Χ πολίτη, είναι 4 000,00 Ευρώ, όπως έγραψα στην παράγραφο 6.
9) Στην περίπτωση λοιπόν που η Κεντρική Βάση Δεδομένων συμφωνεί το ίδιο υπόλοιπο των συναλλαγών του Χ πολίτη με την Τράπεζα, τότε ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ και στέλνει το εκκαθαριστικό στον Χ πολίτη με τον φόρο που του αναλογεί για να τον πληρώσει στην ΔΟΥ που ανήκει.
10) Στην περίπτωση όμως που η Κεντρική Βάση Δεδομένων ΔΕΝ συμφωνεί με υπόλοιπο των συναλλαγών του Χ πολίτη με την Τράπεζα, τότε ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ στην ΔΟΥ που ανήκει, τρεις (3) φορές την διαφορά, δηλ. σύμφωνα με τα παραπάνω ο Χ πολίτης έπρεπε να έχει υπόλοιπο συναλλαγών 4 000,00 Ευρώ, η Τράπεζα όμως έστειλε στο σύστημα υπόλοιπο 1 000,00 Ευρώ, άρα ο Χ πολίτης συμμετείχε σε φοροδιαφυγή ύψους 3 000,00 Ευρώ, την διαφορά αυτή 4 000,00 μείον 1 000,00
= 3 000,00 επί 3 φορές = 12 000,00 Ευρώ την ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ αυτόματα στην ΔΟΥ που ανήκει ο Χ πολίτης, πλέον τον φόρο που του αναλογεί και στέλνει το εκκαθαριστικό στον Χ πολίτη.
Το σύστημα που περιγράφω μπορεί να έχει ατέλειες και να θέλει διορθώσεις.
Εσύ όμως που το διαβάζεις, εάν είσαι μισθωτός ή συνταξιούχος και δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα από την Εφορία, μην βιαστείς να το κρίνεις αρνητικά, σκέψου πρώτα, εκτός εάν συμμετέχεις και εσύ λίγο στην κλεψιά !