Κύριε Τζήμερε είναι επείγον να κατεβείτε ως απλός υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Δημιουργία Ξανά.

Καταρχάς να πω ότι κατανοώ πλήρως όλους τους λόγους, για τους οποίους δεν θέλετε να ασχοληθείτε άλλο με την ενεργή πολιτική. Μπορώ μάλιστα και να υποθέσω κάμποσους: Προσωπική επαγγελματική καταστροφή, αναξιοκρατία της ψήφου εκ μέρους του εκλογικού σώματος, "καλά τα λες, αλλά εμείς θα πάμε με τον πολιτικώς ισχυρό" εκ μέρους πολλών από τους οποίους θα αναμένατε στήριξη, και τα λοιπά και τα λοιπά. Και κυρίως: Κόπωση, μεγάλη κόπωση. Κόπωση κυρίως ψυχική, προκαλούμεη στην τεράστια απογοήτευση που σας έφερε η έως σήμερα ενασχόληση με την ενεργή πολιτική.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα του θερισμού για εσάς. Τώρα είναι η στιγμή που όλοι οι κόποι σας, σε αυτές τις ευρωεκλογές, μπορούν με τη μία να βρουν ανταπόκριση. Και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να πράξετε και πάρα πολλά. Χωρίς να χρειαστείτε καν να ασχοληθείτε με την επίπονη διοίκηση του κόμματος που ιδρύσατε δώδεκα χρόνια πριν. Αφήστε την στα φιλότιμα χέρια όσων την ανέλαβαν έκτοτε. Εσείς απλώς κατεβείτε ως ευρωβουλευτής, ώστε να θερίσετε τον πλούσιο καρπό που επιτέλους θα αποδώσουν όλα όσα σπείρατε τα προηγούμενα χρόνια.

 Για πρώτη φορά η συγκυρία σας ευνοεί. Ορθότερα: Για δεύτερη. Η πρώτη ήταν το 2012, όταν πήρατε το 2,26%, χωρίς να σας ξέρει κανένας, τότε, όταν είχατε ξεκινήσει την προσπάθεια. Τώρα οι όροι, πολιτικά, είναι αντίστοιχοι του 2012, του Μαΐου του 2012, διότι υπάρχει γενική απογοήτευση από την κυβέρνηση και τις υπάρχουσες προτάσεις εξουσίας. Με δύο διαφορές: α) Ότι τώρα σας ξέρουν όλοι, έχετε χτίσει ένα εξαιρετικό όνομα αξιοπιστίας και εντιμότητας, και ακόμη και η στενοκεφαλιά σας, για την οποία σας εγκαλούν εχθροί και φίλοι, είναι asset μπροστά στην ανεντιμότητα την οποία εκπέμπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή. Και: β) Ότι είστε η μόνη κεντρώα-μεταρρυθμιστική εναλλακτική απέναντι στον Μητσοτάκη. Είστε ο μόνος δηλαδή που φέρνει αυτό που έφερνε ο Μητσοτάκης το 2019. Καλός και ο Λοβέρδος, αλλά είναι πιο "αμυντική" επιλογή για τον ψηφοφόρο, δεν θα τον ψηφίσει δηλαδή προκειμένου να κάνει τη διαφορά.

Θέλω να σταθώ ειδικά στο "β" από τα παραπάνω: Ο κόσμος δεν θα σας ψηφίσει τώρα για την αντιμεταναστευτική σας ατζέντα. Όχι γιατί δεν συμφωνεί με αυτά που λέτε για το μεταναστευτικό. Αλλά διότι στην παρούσα φάση αυτά είναι "προϋπόθεση μηδέν" για να σας ψηφίσει κάποιος. Δηλαδή είναι έλλειψη αρνητικής προϋπόθεσης για να μην σας καταψηφίσει. Ο κόσμος θέλει να μπουν εμπόδια στη λαθρομετανάστευση, θέλει να κοιτάξει κάποιος σοβαρά το εθνικό συμφέρον ως άμεση συνάρτηση του κοινωνικού συμφέροντος, αλλά δεν θέλει αυτή τη στιγμή ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ αυτό (όχι τουλάχιστον σήμερα, 1 Απριλίου 2024 - παρεμπιπτόντως, χρόνια πολλά για την 69η επέτειο από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ). Πρωτίστως θέλει ο κόσμος ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ του σάπιου αυτού κράτους. Ενός κράτους την ασφυκτική γραφειοκρατία του οποίου έσπευσε να ενισχύσει δραματικά η β΄ κυβέρνηση Μητσοτάκη με "μεταρρυθμίσεις" που απλά προσθέτουν αδυσώπητη ηλεκτρονική γραφειοκρατία, που τείνει να καθιστά σχεδόν αδύνατη τη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, παρεκτός κι αν διαθέτεις στρατιές λογιστών να κυνηγούν την κάθε γραφειοκρατική λεπτομέρεια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες πολιτικές προτάσεις στα δεξιά της ΝΔ και προς το κέντρο, από τις οποίες καμία δεν θέτει στο επίκεντρο μια γνησίως φιλελεύθερη προσέγγιση απέναντι στην οικονομία και στη σχέση του πολίτη με το κράτος. Η μόνη τέτοια πρόταση είστε και μπορείτε να είστε εσείς. Και η Δημιουργία Ξανά. Σοβαροί και έντιμοι άνθρωποι όσοι ανέλαβαν μετά από εσάς το κόμμα που ιδρύσατε, αλλά κακά τα ψέματα: Είστε ο μόνος που επικοινωνιακά μπορεί αυτή τη στιγμή να πάρει τη Δημιουργία και να την εκτοξεύσει σε ποσοστά εκλογής ενός ή και δύο ακόμη ευρωβουλευτών. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα συμβεί, ο κόσμος "ψάχνεται" αγρίως για να βρει κάτι να ψηφίσει και δεν υπάρχει καμία μεταρρυθμιστική διέξοδος.

Τον Ιούνιο του 2012 η χώρα και όσοι σας είχαν ψηφίσει τον Μάιο έψαχναν πώς δεν θα βγούμε από το ευρώ. Τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν η (πολιτική) ώρα του Αλέξη και του αντιμνημονιακού κύματος. Το 2019 ο Μητσοτάκης ερχόταν καβάλα στ' άλογο και δεν υπήρχε χώρος για τον Τζήμερο, αφού μάλιστα η ατζέντα Μητσοτάκη σας είχε "κλέψει" όλο τον ζωτικό μεταρρυθμιστικό λόγο, συνεργούσης και της υπερφορολόγησης ΣΥΡΙΖΑ. Το δε 2023, ο Μητσοτάκης είχε δώσει επαρκή ψήγματα μεταρρυθμιστικότητας στο εκλογικό κοινό, ώστε να νομίζουμε όχι μόνον ότι θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο μεταρρυθμίσεων στην οικονομία (μείωση φόρων και γραφειοκρατίας), αλλά και ότι τάχα αυτός και μόνον αυτός θα μπορούσε να λύσει παθογένειες όπως αυτές που οδήγησαν στα Τέμπη, με τις οποίες τάχα δεν είχε "προλάβει" ακόμη να ασχοληθεί την πρώτη τετραετία. Τη μετεκλογική συνέχεια την ξέρουμε όλοι.

Τώρα δεν είναι μόνον ο απλός κόσμος που ψάχνει εναγωνίως κάπου να δώσει την ψήφο του και να πιάσει τόπο - τόσο που βρίσκειται χώρος ακόμη και για καινούργια εγχειρήματα δεξιότερα της ΝΔ όπως της Λατινοπούλου - αλλά είναι και διάφοροι ισχυροί που έχουν αγανακτήσει με τον Μητσοτάκη και ψάχνουν διέξοδο σε κάποιον που να μην θέλει να τους καπελώσει, αλλά να μπορούν να βρουν έναν άλλο τρόπο εντιμότερης συμβίωσης, με καλύτερη περιχαράκωση των όρων της συμβίσωσης. Κάποιον  που να μην κάνει απλά τον "τροχονόμο συμφερόντων", αλλά που θα επιβάλει κανόνες που θα γίνονται απαρέγκλιτα σεβαστοί από όλους, ισχυρούς, λιγότερο ισχυρούς και αδύναμους. Η παρουσία σας στο ευρωψηφοδέλτιο της Δημιουργίας θα δώσει ισχυρό επικοινωνιακό χτύπημα στον Μητσοτάκη και θα ωθήσει ισχυρούς που αυτη τη στιγμή δεν βλέπουν εναλλακτική να αναζητήσουν την εναλλακτική - όχι απαραίτητα στο πρόσωπο του "στενοκέφαλου" προσώπου σας, αλλά γενικότερα. Άλλωστε με ένα 5-6% που υπολογίζω εγώ να πάρει η Δημιουργία εάν κατεβείτε ως ευρωβουλευτής, αύριο-μεθαύριο θα είστε ένας απλώς από τους πολλούς παίκτες του πολιτικού παιχνιδιού. Το θέμα είναι να απαλλαγεί η πολιτική ζωή της χώρας από τον καθεστωτισμό Μητσοτάκη και η παρουσία σας ως ευρωβουλευτή στα έδρανα της Ευρωβουλής (και στα τηλεοπτικά στασίδια, στη συνέχεια) θα είναι διασφάλιση ότι θα συμβεί αυτό, το αργότερο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Θα δείτε ότι η μεταρρυθμιστική ψήφος θα έλθει σχεδόν αυτόματα να σας ψηφίσει, σχεδόν μετανιωμένη που δεν το είχε κάνει νωρίτερα, οικτίροντας εαυτήν που είχε εμπιστευτεί τον Μητσοτάκη το 2019 και το 2023. Αυτοί όλοι οι άνθρωποι σκάνε που δεν έχουν κάτι να ψηφίσουν σήμερα όπως ο Τζήμερος του 2012 - όχι κατ' ανάγκη ο Τζήμερος που συνασπίστηκε με έναν Φαήλο, που πολύ ευχαρίστως θα κατέβαινε σήμερα, 2024, για ευρωβουλευτής του Μητσοτάκη, αν δεν έθεταν βέτο για αυτόν κάποιοι θεωρώντας τον "υπερβολικά δεξιό". Ο Τζήμερος του 2012 που έφερε το καινούργιο στην πολιτική ζωή μπορεί σήμερα να το ξαναδείξει ως εξίσου καινούργιο με τότε, αφού το πολιτικό σύστημα, στο πρόσωπο του Μητσοτάκη, έχει ξεκάθαρα αποτύχει να το εγκαθιδρύσει. Εξίσου καινούργιο, αλλά ενισχυμένο με την αξιοπιστία δώδεκα ετών σταθερής πορείας στην οποία δεν προδώσατε τις απόψεις σας.

Οι οποίες απόψεις σας είναι οι μόνες που μπορούν να δώσει αξιόπιστη κυβερνησιμότητα στο σύνολο της αντιπολίτευσης. Σκεφθείτε: Ο μόνος που διαθέτει ψήγματα κυβερνησιμότητας αυτή τη στιγμή στο χώρο της αντιπολίτευσης είναι ο Κασσελάκης, ένας τύπος που είναι ό,τι πιο ψεύτικο έχει βγάλει η πολιτική ζωή του τόπου, πιο ψεύτικος και από τον Τσίπρα ακόμη. Ένας τύπος που με ενθουσιασμό θα υιοθετήσει ό,τι θέλει να ακούσει ο συνομιλητής του, για να υιοθετήσει την άλλη στιγμή το ακριβώς αντίθετο. Είναι ανάγκη να βρεθεί κι άλλος στον χώρο της αντιπολίτευσης που να διαθέτει χαρακτηριστικά κυβερνησιμότητας. Και ο μόνος που τα διαθέτει αυτή τη στιγμή, είστε εσείς. Δεν συμφωνώ προσωπικά με όλα όσα έχετε πει - δεν συμφωνώ π.χ. καθόλου με τον "flat tax 15%" και έχω αποδείξει για ποιον λόγο δεν μπορεί να λειτουργήσει - αλλά τουλάχιστον έχετε κάτι να πείτε για αυτά τα σοβαρά θέματα της οικονομίας και τα λέτε επειδή τα πιστεύετε, όχι κατ' ανάγκη επειδή θέλετε να πείτε αυτό που θα ηχήσει ευχάριστα στα αυτιά του συνομιλητή σας.

Εκτός από εσάς (και ίσως τον Λοβέρδο, με τον οποίο απευθύνεστε στον ίδιο χώρο, αλλά σε σχέση με τον οποίο νομίζω ότι σαφώς υπερέχετε επικοινωνιακά και πολιτικά) οι μόνοι στην πολιτική σκηνή εκτός του χώρου της αριστεράς που έχουν την εντιμότητα να πιστεύουν αυτά που λένε, είναι η Νίκη. Η Νίκη όμως απευθύνεται εξ ορισμού σε συγκεκριμένο κοινό. Και σε διαφορετικό κοινό από εσάς. Όχι στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, στο οποίο απευθύνεστε μόνον εσείς. Και για λογαριασμό του οποίου μόνον εσείς μπορείτε να κομίσετε αληθινά επαναστατικές προτάσεις στην κάλπη, που να υπερψηφιστούν μαζικά από ΟΛΟΥΣ όσους τις πιστεύουν, από αυτό το 5-6% (και περισσότερο!) του εκλογικού σώματος που πιστεύει σε αυτές τις προτάσεις ως πρώτη προτεραιότητα και που σε σχέση με τον Μητσοτάκη θα θεωρήσει την ψήφο του ως πράξη απελευθέρωσης.

Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά παραπάνω από αυτά που κάνετε σήμερα με την περιορισμένη σας αρθρογραφία. Με τη μετρημένη παρουσία που έχετε σήμερα και την επαναφορά των προτάσεων που είχατε από το 2012, να είστε σίγουρος ότι ο κόσμος θα σας ψηφίσει με ενθουσιασμό. Και ότι θα είστε αυτός που θα ρίξει την τελική ταφόπλακα στο καθεστώς Μητσοτάκη, φέρνοντας την κεντρώα μεταρρυθμιστική πρότασή σας στο προσκήνιο, που ακριβώς λείπει αυτή τη στιγμή από το πολιτικό σύστημα, ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει το βήμα πέρα από τον Μητσοτάκη.

Με εκτίμηση,
Γεώργιος Ι. Μάτσος
Δ.Ν., Δικηγόρος

(Η επιστολή δημοσιεύτηκε την 01.04.2024 στο άρθρο του Θάνου Τζήμερου στο Capital.gr Ποιό είναι το λάθος μήνυμα Κυριάκο;.
Σημ.1) Ο κ. Μάτσος δεν έχει σχέση με τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Θεωρούμε όμως χρέος μας να προωθούμε τις λογικές απόψεις συμπολιτών μας, οι οποίες δυστυχώς αγνοούνται τόσο από τα κύρια ΜΜΕ, όσο και από τα πολιτικά κόμματα.)
Σημ.2) Συνεπής στη θέση του από το 2017, ο Θάνος Τζήμερος παραιτήθηκε από την Προεδρία της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και από την πολιτική, μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023, παραμένει όμως ενεργός πολίτης. Τον Ιανουάριο του 2024, τα μέλη της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ στο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος εξέλεξαν τα νέα όργανα και νέο Πρόεδρο τον Βαγγέλη Ακτσαλή.

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση