shutterstock 69238570Σύμφωνα με το βουλευτή Χανίων και καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη:  "Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την κατανομή των φόρων ανά πηγή εισοδήματος και ότι με βάση αυτή τη λογική υπολειπόμαστε κατά 4,5% του ΑΕΠ ή 9 δις ευρώ στο φόρο εισοδήματος.

Πρέπει να βρεθούν αυτά τα 9 δις , είπε και πρόσθεσε ότι σχεδόν κανένας δεν δηλώνει πάνω από 70.000 ευρώ εισόδημα και ότι μόνο και μόνο αν φορολογούσαμε 200.000 πλούσιους με 20.000 ευρώ θα βρισκόντουσαν τα 4 δις ευρώ.

Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία που κοινοποίησε η Γ.Γ.Π.Σ. για το  οικονομικό έτος 2011 (Στατιστικό Δελτίο 2011 σ.46) προκύπτει ότι έγιναν 5.681.066 δηλώσεις φόρου εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα. Επομένως οι 200.000 “πλούσιοι” που ανακάλυψε ο κ. Σταθάκης αντιστοιχούν στο 3,52% των δηλώσεων. Αν γίνει αντιστοίχηση αυτού του αριθμού στις δηλώσεις σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 20.000€ όλοι οι Έλληνες που δηλώνουν εισόδημα ανώτερο από 55.000€ και πάνω (έως 55.000€ δήλωσαν 5.464.145 φορολογούμενοι). Να θυμίσουμε ότι φορολογούμενος με 55.000€ εισόδημα το 2012 θα πληρώσει 16.400€ φόρο επομένως με το σχέδιο του κ. Σταθάκη θα κληθεί να πληρώσει 36.400€ ή το 66,18% του εισοδήματος τους σε άμεσους φόρους χωρίς να συνυπολογίζουμε τους έμμεσους φόρους (ΦΑΠ, ΦΠΑ, ΕΦΚ κτλ).

Στο σημείο αυτό λοιπόν ερωτώ τον κ. Σταθάκη:

Με το δεδομένο ότι τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2012 έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με το 2011 ποιό είναι το εισόδημα πάνω από το οποίο θα κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το χαράτσι των 20.000€?

Είναι η οριζόντια επιβολή φόρων στα εισοδήματα συμβατή με όσα έχει διακηρύξει κατά καιρούς ο ίδιος και το κόμμα του?

Είναι η δήμευση του εισοδήματος των Ελλήνων η φορολογική πολιτική που οραματίζεται?

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Σταθάκης δεν ανέλυσε τα στοιχεία πριν προβεί σε τέτοιου επιπέδου δηλώσεις. Η προχειρότητα που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις θέσεις του, συνεχίζει να προκαλεί την υπομονή του Έλληνα. Θέσεις αποστειρωμένες και αποκομμένες από την κοινωνία που στενάζει. Από τον κόσμο που επιζητεί λύσεις και όχι ευφάνταστα σενάρια, αποκυήματα φαντασίας ανθρώπων που όχι μόνο δεν έχουν την ικανότητα αλλά ούτε προτάσεις ούτε και ουσιαστικό πολιτικό λόγο. Κρίμα. Κάθε φορά που διαβάζουμε πομφολυγώδεις προτάσεις αναλόγου ύφους και ήθους, αισθανόμαστε όλο και περισσότερο την ανάγκη να αρθρωθεί νέος, ουσιαστικός πολιτικός λόγος. Λόγος ανανέωσης, πέρα από τα συνηθισμένα. Να μην χαϊδέψει τα αυτιά μας, ούτε να κάψει τη γούνα μας. Να αλλάξουμε αυτό που είμαστε, όχι γιατί μας το λένε, αλλά γιατί έτσι πρέπει. Να αναδείξουμε πολιτισμό και ήθος. Είμαστε η μόνη, η πρώτη γενιά Ελλήνων εκτός πολέμου, που κληροδοτούμε υποθηκευμένο, χειρότερο μέλλον στα παιδιά μας από αυτό που εμείς ζήσαμε. Θα το επιτρέψουμε;

 

Αλέξανδρος Καψαλάκης

Οικονομολόγος, M.Sc.

Αρθρογράφος
Author: Αλέξανδρος Καψαλάκης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Δωρεά μέσω Paypal

 

 

 

 

 

 

Άλλοι τρόποι δωρεάς

Οικονομική ενίσχυση