blue-horseΟ Σύλλογος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος παρουσιάζει μια παράσταση με άλογα, στο ιππικό κέντρο στο Γουδί, Π.Κανελλόπουλου 10 (Λεωφόρος Κατεχάκη), βασισμένη στο έργο της Βραζιλιάνας δραματουργού Maria Clara Machado σε διασκευή και σκηνοθεσία του Φίλιππου Μέντες Λάζαρη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210 7488566 ή στο trag.gr

Η θεραπευτική ιππασία βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης, που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.

Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος τους βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας.

Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση.

Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους.

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που δεν είχαν καν ονειρευτεί ότι μπορούν να ιππεύσουν, αφού διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες θεραπείες σε φυσιοθεραπευτήρια, γυμναστήρια και πισίνες υδροθεραπείας.

Επιπλέον, ως μία πολυδιάστατη αισθητικοκινητική εμπειρία ενδείκνυται για τη θεραπεία πολλών νοητικών διαταραχών, ενώ συγχρόνως η σχέση και η επαφή με το άλογο μπορεί να γίνει μέσο ψυχοθεραπείας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Η θεραπευτική ιππασία είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μιας ομάδας, όπου συμμετέχουν εθελοντές εκπαιδευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κι εθελοντές βοηθοί. Καθοριστικός για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι ο ρόλος του εθελοντή βοηθού, χωρίς τη συμμετοχή του οποίου τα προγράμματα δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν

Εθελοντής βοηθός θεραπευτικής ιππασίας μπορεί να γίνει ο καθένας μας, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει ιππασία ή να έχει εμπειρία από άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνέπεια, ενθουσιασμός, διάθεση για συνεργασία κι αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα. Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική συνεισφορά του βοηθού είναι η εκπαίδευσή του, την οποία αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτές του ΣΘΙΕ.

Βασικά καθήκοντα του εθελοντή είναι να οδηγεί το άλογο ή/και συνοδεύει τον ιππέα περπατώντας δίπλα στο άλογο και να φροντίζει, πάντα υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτή, για την ασφάλεια του και τη σωστή θέση του ιππέα πάνω στο άλογο και να τον βοηθά στην εκτέλεση των ασκήσεων. Ο εθελοντής ασχολείται με την περιποίηση των αλόγων, κρατάει συντροφιά σε κάποιον ιππέα που περιμένει την σειρά του και βέβαια μπορεί να βοηθά στην καθαριότητα του χώρου και σε οποιαδήποτε άλλη εργασία.

Η σχέση που αναπτύσσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες με τους βοηθούς τους, είναι μοναδική. Ακόμη κι εκείνα με περιορισμένη δυνατότητα αντίληψης και προσοχής, σταδιακά αναγνωρίζουν το ενδιαφέρον του βοηθού τους κι ανταποκρίνονται σε ένα χαμογελαστό και χαρούμενο πρόσωπο. Και, σίγουρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή, από το να παρακολουθείς την πρόοδό τους και να βλέπεις να κατακτούν νέους ορίζοντες, ενάντια στην κάθε μορφής αναπηρία τους.

Ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας λειτουργεί Δευτέρα έως Σάββατο 9 το πρωί με 13.00 το μεσημέρι και Δευτέρα έως Παρασκευή εκτός Τετάρτης από τις 16.30 το μεσημέρι μέχρι τις 19.30 το απόγευμα. Επιλέξτε την μέρα και το ωράριο που σας εξυπηρετεί, τηλεφωνήστε μας να κλείσουμε ένα ραντεβού και ελάτε να γνωριστούμε από κοντά.

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Δωρεά μέσω Paypal

 

 

 

 

 

 

Άλλοι τρόποι δωρεάς

Οικονομική ενίσχυση