Σε εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού συμμετείχαν σήμερα καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση των πρυτανικών αρχών με τους κοσμήτορες σχολών και τους προέδρους τμημάτων, προκειμένου να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό η υγιεινή στους βασικούς χώρους του ιδρύματος.

Ο εθελοντικός καθαρισμός ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, με τη βοήθεια προσωπικού καθαριότητας που πρόσφερε εργολάβος στο πανεπιστήμιο για σήμερα, ανεξάρτητο από το εργολαβικό προσωπικό του ΑΠΘ που βρίσκεται σε απεργία εδώ και περίπου δύο μήνες. Στις περισσότερες σχολές και τμήματα, οι εθελοντές μάζευαν τα σκουπίδια, χρησιμοποιώντας γάντια, σακούλες και απολυμαντικά, ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις σχολών ή τμημάτων που δεν συμμετείχαν στον καθαρισμό (π.χ. στην Οδοντιατρική).

Αρκετοί καθηγητές κάνουν λόγο για επικίνδυνη πρωτοβουλία, καθώς οι εθελοντές μπορεί να εκτεθούν σε άγνωστα, επικίνδυνα υλικά (μικρόβια, γενετικά, βιολογικά, χημικά) και να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και τους χώρους του πανεπιστημίου, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του τμήματος Αγρονόμων - Τοπογράφων που έκλεισε λόγω τοξικής ουσίας από το περιεχόμενο πυροσβεστήρα που άδειασε άγνωστος πάνω στα σκουπίδια. «Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται η επέμβαση της πυροσβεστικής, ή ειδικών συνεργείων απολύμανσης» υποστηρίζουν.

Μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου ανέφεραν ότι οι όγκοι σκουπιδιών εντός του ιδρύματος είναι τόσοι, ώστε για να αποκατασταθεί το πρόβλημα υγιεινής θα χρειαστούν μέρες, ενώ εκτιμούν ότι με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι εφικτή η αποκομιδή μόλις του 10-20% των σκουπιδιών.

Στη διάρκεια του καθαρισμού δεν έλειψαν και περιστατικά επιθέσεων από φοιτητές που εναντιώνονται σε πρωτοβουλίες καθαριότητας.

Πηγή: Καθημερινή

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η κρατική επιδότηση στη Δημιουργία, Ξανά! είναι ελάχιστη και δεν φτάνει ούτε για τη συμμετοχή μας στις εκλογές. Πρακτικά, τα βάζουμε όλα «από την τσέπη μας», ενώ τα μέλη, οι εθελοντές, αλλά και οι φίλοι μας, προσφέρουν καθημερινά τον χρόνο τους αφιλοκερδώς για πάμπολλα θέματα. Γι αυτό οι δωρεές είναι σημαντική βοήθεια!

Δωρεά μέσω Paypal

 

Άλλοι τρόποι δωρεάς

Οικονομική ενίσχυση