Δημιουργία, Ξανά!

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

εκτοξευτής πυραύλωνΠΟΙΑ ΑΜΥΝΑ;

Είναι όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία: όταν μια χώρα ολόκληρη είναι βυθισμένη στη διαφθορά και οι όποιες ενέργειές της είναι για το «θεαθήναι», θα ήταν περίεργο ο Στρατός να αποτελούσε εξαίρεση. Όσοι υπηρέτησαν τη θητεία τους ξέρουν πολύ καλά πόσο αξιόμαχο είναι το πολυδιαφημισμένο «αξιόμαχο» και πόσο εκπαιδεύτηκαν γι' αυτό. Αλλά και όσοι σταδιοδρόμησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) γνωρίζουν ότι πολλές από τις πολιτικές επιλογές των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στερούνταν μακροχρόνιας στρατηγικής και διαπνέονταν από ψηφοθηρία και «λογική» εξυπηρέτησης πολιτικών υποχρεώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν τα προβλήματα να διογκώνονται και να μεταφέρονται από την μία Κυβέρνηση στην άλλη. Όπου υπήρχαν θεσμικές διαδικασίες δεν εφαρμόσθηκαν, ενώ και η αναφερόμενη απ’ όλους διαφάνεια ήταν μόνο κατ’ επίφαση.

ΑΝ ΘΕΣ ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ

Όχι, δεν είμαστε «πολεμοκάπηλοι» - κάθε άλλο. Φιλειρηνιστές είμαστε – αλλά και ρεαλιστές. Στη διεθνή σκηνή, μια χώρα χωρίς σοβαρή στρατηγική Εθνικής Άμυνας (ΕΑ) είναι καταδικασμένη να υποκύπτει στις ορέξεις των εχθρών της (καμιά φορά και των φίλων της...). Άλλωστε σήμερα οι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο στα πεδία των μαχών. Ένας οικονομικός πόλεμος π.χ. για τον καθορισμό των ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες) κερδίζεται και με αξιόμαχες ΕΔ, χωρίς να χρειαστεί να πέσει ούτε μια «ντουφεκιά». Θα ήταν ευχής έργον να μην είχαμε εξωτερικές απειλές, όπως η Ελβετία. Αλλά έχουμε. Θα ήταν ευτυχία να ζούσαμε σε μια φιλική γειτονιά, όπως η Πορτογαλία ή η Σουηδία. Αλλά ζούμε δίπλα στο μουσουλμανικό τόξο σε μια από τις πιο σεισμογενείς πολιτικά περιοχές του κόσμου. Οφείλουμε να υπερασπίσουμε τη χώρα μας. Αυτό γίνεται με τις διεθνείς σχέσεις, τη διπλωματία, την οικονομική ισχύ. Αλλά χωρίς ισχυρές ΕΔ, καμία άλλη δύναμη δεν έχει αντίκρισμα.

Το εθνικό στρατηγικό δόγμα μας πρέπει να είναι αποτρεπτικό και συγχρόνως αμυντικό αντιμετωπίζοντας την διαρκή και εκπεφρασμένη απειλή από την Τουρκία και τους κινδύνους από τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Δεν προσδίδουμε όμως στα γεγονότα διαστάσεις μεγαλύτερες των πραγματικών, όπως κάποιοι πολιτικοί κύκλοι και ΜΜΕ συνήθως πράττουν. Η αξιόπιστη αποτροπή σε συνδυασμό με μία αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων οδηγεί σε έλεγχο και αποκλιμάκωση μιας κρίσης καθώς και σε σταθεροποίηση της κατάστασης χωρίς να θίγεται η εθνική μας κυριαρχία.

ΑΜΥΝΑ ΞΑΝΑ!

Είναι ανεπίτρεπτη η συνέχιση κατάστασης μετριότητας για τις ΕΔ. Το 2001 επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού των ΕΔ που ξεκίνησε με την «Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση». Η εξέλιξη ήταν γνησίως ελληνική: έχασε σταδιακά την δυναμική του και εκφυλίσθηκε μέσα στον λαβύρινθο της εκλογοθηρικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και των παρεμβάσεων ορισμένων Αρχηγών Επιτελείων λόγω συντεχνιακών αντιλήψεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Οι ΕΔ θα πρέπει να είναι σύγχρονες ευέλικτες αφοσιωμένες στον σκοπό τους - και για να γίνουν έτσι θα πρέπει η κομματοκρατία να ξεριζωθεί από το σώμα τους, άπαξ δια παντός.

Βασική μας προτεραιότητα είναι μία αποτελεσματική, οικονομική και σωστά διατεταγμένη δομή διοικήσεως και δυνάμεων. Αυτό θα οδηγήσει στον περιορισμό των πολλών επιπέδων διοικήσεως των Σχηματισμών-Μονάδων και των Στρατοπέδων «φαντασμάτων» που εξυπηρετούν μόνο παρωχημένα δόγματα και στην εξάλειψη του φαινομένου να έχουμε «στρατηγούς χωρίς στρατιώτες». Για μας, ισχυρές και αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν σημαίνει ογκώδεις. Η εξέλιξη της στρατιωτικής τέχνης και επιστήμης οδηγεί σε μικρές, καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες μονάδες που θα διασυνδέονται και θα επιχειρούν βασισμένες στη διακλαδικότητα.

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Συζητήστε αυτό το άρθρο στο χώρο του Φόρουμ (6 απαντήσεις).

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Invalid Input

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η κρατική επιδότηση στη Δημιουργία, Ξανά! είναι ελάχιστη και δεν φτάνει ούτε για τη συμμετοχή μας στις εκλογές. Πρακτικά, τα βάζουμε όλα «από την τσέπη μας», ενώ τα μέλη, οι εθελοντές, αλλά και οι φίλοι μας, προσφέρουν καθημερινά τον χρόνο τους αφιλοκερδώς για πάμπολλα θέματα. Γι αυτό οι δωρεές είναι σημαντική βοήθεια!

ΔΩΡΕΑ 10€ 
ΔΩΡΕΑ 20€
ΔΩΡΕΑ 50€
ΔΩΡΕΑ 100€
ΔΩΡΕΑ ΑΛΛΟΥ ΠΟΣΟΥ