Δημιουργία, Ξανά!

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

metanastefsi2

 Η τωρινή κατάσταση

Οι μετακινήσεις πληθυσμών από και προς την Ελλάδα είναι από τα πιο σύνθετα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα σήμερα. Μια ρεαλιστική προσέγγισή του απαιτεί οργάνωση και σχεδιασμό με ανάλυση των δεδομένων πέρα από στερεότυπα και πρόσκαιρες ευκολίες που κοστίζουν ακριβά. Απαιτεί, με άλλα λόγια, επιμονή στην αναζήτηση των αναγκαίων κινήσεων για το παρόν και των προβλέψεων για το μέλλον και ευφυείς επιλογές.

Ως τώρα οι κυβερνήσεις αλλά και οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποσπασματικά, επιφανειακά και πολλές φορές υποκριτικά. Ακόμα και επιμέρους εύστοχες ρυθμίσεις χάνονται στη συνολική αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών ή αποδίδουν λιγότερα από όσα θα μπορούσαν. Έχουμε δει πως τα κενά που αφήνει η ανεπάρκεια του κράτους γίνονται θερμοκήπια για την ανάπτυξη της ανομίας, των κοινωνικών εντάσεων και της ακροδεξιάς βίας. Βιώσιμη λύση μπορεί να δοθεί μόνο με τον σχεδιασμό μιας ρεαλιστικής πολιτικής, όπου πρωταρχική σημασία θα έχει η συνοχή των μέτρων και η συστηματική και υπό συνεχή αξιολόγηση εφαρμογή τους.

Ρεαλισμός, πρώτα απ’ όλα, σημαίνει αναγνώριση των δεδομένων. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, διότι απαραίτητο δεδομένο για την αξιολόγηση της κατάστασης είναι ο προσδιορισμός του αριθμού των μεταναστών που υπάρχουν ήδη στη χώρα και των τόπων καταγωγής τους. Αναπόφευκτα κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο κατά προσέγγιση, όμως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στον τομέα αυτό. Δεδομένες είναι επίσης οι διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει και οφείλει να τηρεί η Ελλάδα, οι οποίες την υποχρεώνουν:

α) να δέχεται και να χορηγεί πολιτικό άσυλο σε άτομα που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές,

β) να αποδέχεται την επιστροφή των αιτούντων άσυλο μεταναστών που μπήκαν αρχικά στην Ελλάδα, προωθήθηκαν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και συνελήφθησαν εκεί. Αυτή την απαράδεκτη συνθήκη, την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του έχει χαρακτηρίσει άδικη για την Ελλάδα, καθώς είναι η κύρια «πύλη» εισόδου μεταναστών, υπήρξαν Έλληνες κυβερνητικοί «υπεύθυνοι» που την υπέγραψαν.

Οι υπερπλήρεις και με σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας χώροι περίθαλψης προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία προκάλεσαν, τελικά, την προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ έξι αιτούντων πολιτικού ασύλου προσφύγων, από το Ιράν, την Αλγερία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι με αποφάσεις βρετανικών και ιρλανδικών δικαστηρίων, θα επαναπροωθούνταν στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως για την Ελλάδα είναι το σκεπτικό της απόφασης αυτής, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. η οποία υφίσταται κατά 90% τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης στην Ένωση και είναι, συνεπώς, ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Στο σύνθετο σκηνικό της τεράστιας πίεσης που υφίσταται η χώρα μας λόγω της θέσης της στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προσθέσουμε και μια σειρά εγκληματικών και παρασιτικών δραστηριοτήτων, που βρίσκουν εύφορο έδαφος στην ασάφεια του θεσμικού πλαισίου της μεταναστευτικής πολιτικής και τις διοικητικές αδυναμίες εφαρμογής των αντίστοιχων πολιτικών: διακινητές, εργοδότες κάθε είδους που εκμεταλλεύονται την ανέχεια, σύμβουλοι που παρέχουν αμφίβολες υπηρεσίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, το οργανωμένο έγκλημα κλπ.

Ο τζίρος από την παράνομη μετανάστευση καταλήγει, σε μεγάλο βαθμό και φυσικά αφορολόγητος, σε συγκεκριμένες “κομβικές” τσέπες συμβάλλοντας στη συντήρηση του τωρινού καθεστώτος.

Τέλος, ακόμα και για τους μετανάστες που εξασφαλίζουν τελικά άδεια παραμονής, η γραφειοκρατία και η διαφθορά της διαδρομής τους προς αυτήν είναι μια πολύ κακή αρχή της σχέσης τους με την Ελλάδα. Επιπλέον, μέσα από τις συνεχείς αναβολές και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες οι μετανάστες καθυστερούν να προσαρμοστούν στη νέα κοινωνική πραγματικότητα και να συγκροτήσουν τις ζωές τους στη χώρα ως άτομα, οικογένειες και κοινότητες.

Η μετανάστευση δεν είναι εξ ορισμού πρόβλημα. Είναι ένα παγκόσμιο και διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, που μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο επιστήμης, παραγωγής και εμπορίου. Ο σχεδιασμός και η συστηματική υλοποίηση αποτελεσματικών διαδικασιών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας είναι το κρίσιμο πρώτο βήμα για να ελαττωθεί η κοινωνική ένταση και να αναδειχτεί ο ρόλος της μετανάστευσης ως ευκαιρίας.

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Συζητήστε αυτό το άρθρο στο χώρο του Φόρουμ (1 απαντήσεις).

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Invalid Input

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η κρατική επιδότηση στη Δημιουργία, Ξανά! είναι ελάχιστη και δεν φτάνει ούτε για τη συμμετοχή μας στις εκλογές. Πρακτικά, τα βάζουμε όλα «από την τσέπη μας», ενώ τα μέλη, οι εθελοντές, αλλά και οι φίλοι μας, προσφέρουν καθημερινά τον χρόνο τους αφιλοκερδώς για πάμπολλα θέματα. Γι αυτό οι δωρεές είναι σημαντική βοήθεια!

ΔΩΡΕΑ 10€ 
ΔΩΡΕΑ 20€
ΔΩΡΕΑ 50€
ΔΩΡΕΑ 100€
ΔΩΡΕΑ ΑΛΛΟΥ ΠΟΣΟΥ