Όσοι υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη συμφωνούμε σήμερα, 11 Μαρτίου 2012, στις αρχές τις αξίες και τους στόχους του νέου πολιτικού κόμματος

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!

 

και θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αποκατάσταση των αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος, την επανόρθωση του κράτους, την αποκατάσταση των θεσμών, την επαναλειτουργία των νόμων και την προαγωγή των δυνατοτήτων μας ως έθνους.

 

Τα τελευταία 38 χρόνια η Ελληνική κοινωνία υφίσταται σωρευτικά τις πολύπλευρες συνέπειες μίας στρεβλής πορείας με κύρια χαρακτηριστικά την κατάλυση την ευνομίας και της ευταξίας, τον ευτελισμό του συνόλου των θεσμών του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος και την οικοδόμηση ενός τερατώδους συστήματος διαφθοράς, διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων.

Ένα άκρως αντιπαραγωγικό και γραφειοκρατικό κράτος καταπνίγει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και κατασπαταλά πολύτιμους εθνικούς πόρους. Η χρεοκοπία της χώρας εκμηδένισε την δυνατότητά της να ασκεί αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και έχει εκθέσει την εθνική κυριαρχία σε επιβουλές όμορων χωρών, την ώρα που η διεθνής κατάσταση είναι άκρως ρευστή και οι εστίες αναταραχής πληθαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο ίδιος ο πολίτης έχει αποδυναμωθεί από την ισχύ του, δεν έχει καν δυνατότητα συμμετοχής στην άσκηση εξουσίας. Αξίες του ελληνισμού όπως η φιλαλληλία, η ευθύτητα, η εργατικότητα, η δημιουργικότητα, η πνευματικότητα έχουν διαβρωθεί, ενώ απλές, άλλοτε οικείες έννοιες όπως η ευπρέπεια, η κοσμιότητα, ο αυτοσεβασμός, η αξιοπρέπεια έχουν απαλειφθεί από τον κώδικα συμπεριφοράς μας.

Η κρίση θεσμών, αξιών και ταυτότητας είναι αναστρέψιμη υπό την προϋπόθεση ότι εμείς, οι Έλληνες πολίτες και κάτοικοι αυτής της χώρας, θα αναγνωρίσουμε ως κατεπείγουσα και αδιαπραγμάτευτη την ανάγκη ανάταξής τους. Θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να συμβάλουμε στην μεταρρύθμιση των πολιτικών και πολιτειακών δομών προσβλέποντας στην δημιουργία μιας σύγχρονης πολιτείας στην υπηρεσία του συνόλου των Ελλήνων, ικανής να λειτουργήσει μέσα στο διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, ως εκφραστές του μέτρου και του κοινού νου,  απευθύνουμε πρόσκληση συμπόρευσης σε όλους όσοι, όπως εμείς, πιστεύουν σε μια ισχυρή και έντιμη Ελλάδα, στην ελεύθερη πρωτοβουλία και στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Όλοι εμείς, στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ! προκρίνουμε ένα κράτος σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, στην υπηρεσία του πολίτη. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για μια πολιτεία  που θα διαχειρίζεται τα έσοδά της με διαφάνεια, που θα ενθαρρύνει και θα ενισχύει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα και δεν θα εχθρεύεται την έννοια του κέρδους, ενώ, ταυτόχρονα θα αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο προστατεύοντας τις πραγματικά ασθενέστερες τάξεις και όχι το κομματικό της πελατολόγιο.

Προκρίνουμε μία ανορθωτική, αναπτυξιακή πορεία η οποία θα αξιοποιεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητές της, καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει μέσα στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Εγκρίνουμε και στηρίζουμε την έννοια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προσβλέποντας σε μια Ευρώπη με ισχυρούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς που θα εγγυώνται και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα των λαών απέναντι σε ακραίες οικονομικές και κοινωνικές πρακτικές από όπου κι αν προέρχονται.

Προσυπογράφουμε ότι θα εργαστούμε για μια Ελλάδα σύγχρονη, ευημερούσα, Εθνικά κυρίαρχη και κοινωνικά δίκαιη.

Παράλληλα πιστεύουμε στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου εντός του οποίου λειτουργεί σήμερα η Ελληνική πολιτεία. Θα αγωνιστούμε για την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, η οποία θα κατοχυρώνει το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την πλήρη διάκριση των εξουσιών, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσω του Προεδρικού Πολιτειακού Συστήματος, καθώς και της ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας μέσω πρωτοβουλιών για δημοψηφίσματα και ανάδειξη του ρόλου των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση πολιτικής. Η Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αυτής της σύγχρονης Λερναίας Ύδρας που ευτελίζει το δημοκρατικό πολίτευμα, καθιστώντας κενό γράμμα νόμους και Σύνταγμα και διασύρει διεθνώς τη χώρα. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της χώρας μας θα απελευθερώσει δυνάμεις που είναι σε θέση να ξαναβάλουν την Ελλάδα σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης μέσα στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές περιβάλλον.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ! απευθύνεται στους Έλληνες που πιστεύουν ότι η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ενθαρρύνεται και να επιβραβεύεται η ατομική πρόοδος των μελών της, αλλά, παράλληλα, η κοινωνική συνοχή είναι αυτή που μπορεί να δώσει στον καθέναν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δεξιότητες του στον ανώτερο βαθμό, δημιουργώντας αγαθά, υπηρεσίες και πολιτισμό, και στη Ελλάδα την ευκαιρία να κοιτάξει προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια.