Χωροταξικό ‘’η χώρα της εκτός σχεδίου δόμησης’’

27/02/2013 00:07 #857 από giannis
Ένα θέμα που δεν συμφέρει την πλειοψηφία….

Γιατί θα πρέπει κάθε σχέδιο ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας να κρέμεται από τη βούληση ‘’θιγμένων’’ συλλόγων , ομάδων ή τοπικών συμφερόντων, στο όνομα του περιβάλλοντος ;
Θα έπρεπε ή όχι να υπήρχαν ‘’ζώνες’’ οριοθέτησης , ώστε να ξεχωρίζουν οι οικισμοί, οι τουριστικές ζώνες, οι βιομηχανικές ζώνες, οι γεωργικές, οι δασικές, οι προστατευόμενες…

Πού θα φτιαχτούν αιολικά πάρκα που να μην ‘’δυσαρεστούν’’ τους γείτονες οι οποίοι θα προτιμούσαν τα χωράφια τους να έχουν την αξία άρτιου οικοδομήσιμου οικοπέδου ενώ στην πραγματικότητα είναι βοσκότοπος;
Που θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων όταν παντού είναι άρτια(εκτός σχεδίου) οικόπεδα άρα οικισμοί;
Ποιος θα καλλιεργήσει τα χωράφια που κληρονόμησε όταν καθήμενος και άεργος εχει την εναλλακτική από το νόμο να τα τεμαχίσει και τα πουλάει ως οικόπεδα με μεγαλύτερο κέρδος από της καλλιέργειας.
Πού θα φτιαχτούν μαρίνες όταν όλη η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι χώροι για τους λουόμενους των διάσπαρτων καταλυμάτων.

Από κάπου θα πρέπει να γίνει μια αρχή.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η γη τους χάνει την αξία της όταν δίπλα τους αναπτύσσεται μια δραστηριότητα που θα υποβάθμιζε την οικιστική χρήση…. και καλά κάνουν εφόσον αυτή την αξία το ίδιο το κράτος έδωσε με νομοθεσίες ανεξέλεγκτης δόμησης και χρήσης γης.
Να μην πούμε για εμπρησμούς…

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

27/02/2013 00:15 #858 από Ιωάννης Παπαδόπουλος
Απαντήθηκε από Ιωάννης Παπαδόπουλος στο θέμα Χωροταξικό ‘’η χώρα της εκτός σχεδίου δόμησης’’
Από όσο γνωρίζω τα πάντα ξεκινάνε από τη χαρτογράφηση της χώρας, μια διαδικασία που όλοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν (για ευνόητους λόγους). Δεν ξέρω πόσο έχει προχωρήσει αυτό, αλλά μέρχι πριν από λίγα χρόνια το κράτος κυριολεκτικά δε γνώριζε τι του άνηκε και τι όχι.
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η κατάργηση της χρησικτησίας, αυτού του απίθανου νόμου που επιτρέπει στον καθένα να κλέβει νόμιμα γη του κράτους ή των γειτόνων του με το έτσι θέλω.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των βοσκών, με ή χωρίς εισαγωγικά, που ισχυριζόντουσαν ότι έβοσκαν τα πρόβατά τους για 20 χρόνια σε μια περιοχή με αποτέλεσμα να βρεθούν με ολόκληρα τσιφλίκια που τα έκοψαν οικόπεδα και τα μοσχοπούλησαν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

28/02/2013 01:02 #912 από giannis
Αναφέρεσαι στο κτηματολόγιο το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε λίγες περιοχές.
Ίσως να είμαστε η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που δεν έχει κτηματολόγιο. Αυτό που νομίζω ότι έχει χαρτογραφηθεί είναι τα δάση, και αυτό έγινε μετά τις φωτιές του 2007.
Σαφώς η χρησικτησία είναι παράλογος νόμος, έχω ιδία πείρα. Η αιτία όμως αυτού που περιγράφεις για την αξία των βοσκότοπων που έγιναν οικόπεδα έχει να κάνει με την εκτός σχεδίου δόμηση, κάτι που δίνει υπεραξία σε κάθε χωράφι, που λόγο αρτιότητας γίνετε ‘’φιλέτο’’

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ