Τζημ

36 κόμματα διεκδικούν την ψήφο μας και μια θέση στη Βουλή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου. Πολλά από αυτά είναι καινούρια,  και προσεγγίζουν αρκετά θέματα με έναν διαφορετικό τρόπο.

Το κόμμα Δημιουργία Ξανά είναι ίσως το πρώτο κόμμα που κυρίως μέσω του διαδικτύου κατάφερε να προσεγγίσει αρκετούς ψηφοφόρους και να παρουσιάσει τις θέσεις και το πρόγραμμα του.

"Βάλτε τέλος στις κομματικές συμμορίες της μεταπολίτευσης" είναι το κεντρικό σύνθημα και το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι "Δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί. Τη λύση θα τη δώσουμε εμείς, οι μέχρι χθες αμήχανοι.".

Ο ιδρυτής του κόμματος, Θάνος Τζήμερος, μιλάει στην citypress για το κόμμα που ζητάει από τους πολίτες να ξαναγίνουν δημιουργικοί.

  • «Δημιουργία ξανά». Τι είναι αυτό που θέλει να δημιουργήσει το νέο κόμμα;

Θέλουμε να ξαναγίνει η Ελλάδα χώρα παραγωγής: αγαθών, ιδεών, πολιτισμού, αξιοπρέπειας. Ο Έλληνας είναι δημιουργικός, εργατικός και φιλότιμος. Διαπρέπει όταν βρίσκεται σε χώρες του εξωτερικού, σε περιβάλλον ευνομίας και ίσων ευκαιριών. Στην Ελλάδα πνίγεται από ένα εντελώς διεφθαρμένο, δόλιο, και αντιπαραγωγικό κράτος, που έχτισαν οι μεταπολιτευτικές συμμορίες (αυτές που κατ΄ ευφημισμό ονομάζουμε κόμματα). Καιρός να απαλλαγούμε μια και καλή από δαύτους.

  • Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πρώτο social κόμμα που κατεβαίνει στις επερχόμενες εκλογές;

Είναι το πρώτο κόμμα χωρίς παλιούς πολιτικούς, με ανθρώπους της παραγωγικής οικονομίας, που ξέρουν να δουλεύουν δηλαδή, και δεν είναι αργόμισθα φυτά του κομματικού θερμοκηπίου. Τα social media τα αξιοποιήσαμε γιατί δεν κοστίζουν. Τα έξοδά μας τα πληρώνουμε οι ίδιοι, ρεφενέ, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε κάθε κόμμα.

  • Πώς βοηθάει το διαδίκτυο και οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης την προώθηση των ιδεών του κόμματος και επίσης πώς μπορούν να βοηθήσουν στην προεκλογική εκστρατεία;

Η «στόμα με στόμα» διάδοση είναι όχι μόνο πιο φτηνή αλλά και πιο ουσιαστική, πιο πειστική από τις πληρωμένες διαφημίσεις. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχουμε χρήματα για ακριβοπληρωμένα σποτς. Δεν μας αρέσει ούτε η αισθητική τους: ο «ηγέτης» μπροστά στο παράθυρο να ατενίζει το μέλλον... Ο κόσμος δεν πείθεται πια (και ευτυχώς) από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ούτε από τις ψεύτικες εικόνες των σκηνοθετών. Το μήνυμα που θα σου στείλει ένας φίλος δεν δημιουργεί, μόνο, δίκτυο επικοινωνίας. Δημιουργεί δίκτυο καρδιών που χτυπάνε με την ίδα λαχτάρα.

  • Για ποιο λόγο διεκδικείτε την ψήφο των Ελλήνων και για ποιο λόγοι οι Έλληνες να σας δώσουν την ψήφο τους;

Ο λόγος είναι προφανής: για να τελειώνουμε μια και καλή με τις συμμορίες της μεταπολίτευσης. Εμείς δεν έχουμε πολιτικό μικρόβιο. Θέλουμε απλώς να φτιάξουμε ένα κράτος αποτελεσματικό, που θα λειτουργεί, γιατί σε όλη τη ζωή μας φτιάχνουμε πράγματα που λειτουργούν. Ούτε καριέρες μάς ενδιαφέρουν, ούτε καρέκλες. Διεκδικούμε κυρίως τη συμμετοχή των συνελλήνων σ’ αυτό το όραμα. Υπεύθυνη πολιτική δεν γίνεται με ανεύθυνους ή αδιάφορους πολίτες. Δεν ζητάμε, λοιπόν, την ψήφο κανενός. Ζητάμε μόνο να μην αδιαφορήσει και να μην την «χαραμίσει» υπό το κράτος του φόβου. Ας ψάξουν οι πολίτες, ας συγκρίνουν τη συνέπεια λόγων και έργων, τις θέσεις του καθενός, την αισθητική, τα πάντα. Κι ας αποφασίσουν.

  • «Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Αυτή είναι μία από τις θέσεις του κόμματος στον τομέα της Εθνική Άμυνας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ακραία αυτή η αντίληψη;

Δεν είναι θέση, είναι τίτλος παραγράφου στος site μας, που σχολιάζεται και αναλύεται στο κείμενο. Αν θες ειρήνη, καλλιέργησε την ειρήνη! Όμως, στο διεθνές περιβάλλον, όπου τίποτε δεν χαρίζεται, και συνεχώς πρέπει να παλεύεις για τα συμφέροντα της χώρας σου, η διαπραγματευτική σου δύναμη είναι ανάλογη και της στρατιωτικής δύναμης. Στις θέσεις μας για την Άμυνα, αναφέρουμε ευθαρσώς ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι προμήθειες στρατιωτικού υλικού δεν γινόντουσαν με κριτήριο την απόδοσή τους, αλλά με... Τσοχατζοπούλεια κριτήρια. Η εκπαίδευση στελεχών, η επιλογή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίζονταν στα κομματικά γραφεία. Παρατράβηξε αυτός ο εξευτελισμός. Έχουμε στρατό - και μας κοστίζει πάρα πολύ (δεύτεροι στο ΝΑΤΟ μετά τις USA). Θα πρέπει να είναι και αποτελεσματικός.

  • Ως ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της τεχνολογίας και των νέων μεθόδων επικοινωνίας, έρχεται αντίθετο στη μόδα των Greeklish. Για ποιο λόγο; Μήπως θα μπορούσε αυτή η μόδα να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο στην εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας;

Πώς σας φαίνεται: o andra mi enepe mousa, politropon, os mala pola plahthi… Τα Greeklish δεν τα αντέχουμε ούτε στα SMS. Η γλώσσα μας είναι εθνικό κεφάλαιο, είναι η συμπύκνωση όλου του πολιτισμού μας. Είναι άλλο η τεχνολογία και άλλο η ελληνικότητα. Πρόκειται για μια έννοια που έχει υπονομευθεί, παρεξηγηθεί, διαστρεβλωθεί, τόσο από επαγγελματίες εθνικόφρονες, οι οποίοι την φαντάζονται σαν τσολιά σε επαρχιακή παρέλαση, όσο κι από μικρόνοες διεθνιστές που την προσλαμβάνουν ως απειλή στον ευνουχισμένο πολιτισμικά «πολίτη του κόσμου». Ελληνικότητα για μας είναι η αυτή τη σπάνια ισορροπία ανάμεσα στον ορθολογισμό και τη φαντασία, στο πρακτικό μυαλό και την ποίηση, στη δράση και το ονειροπόλημα, στην αναλυτική Δύση και τη διαισθητική Ανατολή. Ελληνικότητα δεν είναι η «επιστροφή» στις ρίζες. Είναι το βαθύ συναίσθημα ότι αυτές οι ρίζες είναι ακόμα ακμαίες και μας τροφοδοτούν με χυμούς. Σε έναν κόσμο υλιστικό, χωρίς πυξίδα, υποστηρίζουμε την αξία των ανθρωπιστικών ιδεών. Πιστεύουμε – όπως και πολλοί άλλοι σ’ όλον τον κόσμο που «μετέχουν της ημετέρας Παιδείας» – στην αξία της πνευματικότητας, στην κριτική σκέψη, στο ανοιχτό μυαλό. Ελληνικότητα είναι η γλώσσα μας «στις αμμουδιές του Ομήρου». Θα την προστατέψουμε με πάθος!

  • «Υποστηρικτές της Ελεύθερης οικονομίας;» Τι σημαίνει με απλά λόγια ελεύθερη οικονομία; Θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μία χώρα που χρωστάει και βρίσκεται σε αυτήν την δεινή οικονομική θέση στην Ευρώπη;

Με τον όρο «ελεύθερη οικονομία» δεν εννοούμε την ασύδοτη κερδοσκοπική συμπεριφορά, που από το 1990 μετέτρεψε την παγκόσμια οικονομία σε ένα τεράστιο καζίνο. Το ζητούμενο σήμερα είναι ένα μετακαπιταλιστικό μοντέλο που να βάζει νέους όρους στο οικονομικό «παιχνίδι». Καθώς η οικονομία είναι πλέον παγκοσμιοποιημένη, αυτοί θα πρέπει να τεθούν και να ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που δεν είναι μόνο οικονομικό πρόβλημα - είναι κυρίως πολιτικό.

Ελεύθερη οικονομία είναι η οικονομία χωρίς τις στρεβλώσεις από συντεχνιακά προνόμια που αποκτήθηκαν μέσω πολιτικών μηχανισμών. Το κράτος είναι ο εγγυητής της εφαρμογής των κανόνων. Δεν είναι επιχειρηματίας. Δεν είναι «συνεταίρος». Δεν είναι, πολύ περισσότερο, αντίπαλος του ιδιώτη. Μόνο αυτή η οικονομία μπορεί να φέρει ανάπτυξη, και θα μπορούσε να εφαρμοστεί αύριο αν γινόντουσαν τα εξής απλά:

α. Νέος, αλλά μόνιμος για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια, φορολογικός νόμος 30 το πολύ σελίδων με ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανταγωνιστικό των γειτόνων μας (Κύπρου, Βουλγαρίας, Τουρκίας).

β. Πληροφορική σε όλη τη δημόσια διοίκηση, για διαγραφή «με μία κίνηση» της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς συγχρόνως, καθώς ο πολίτης δεν θα έρχεται σε προσωπική επαφή με τον υπάλληλο – όλα θα γίνονται με υποβολή στοιχείων ηλεκτρονικά.

γ. Αποχώρηση του κράτους από το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, με ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. Ανάθεση εργασιών (π.χ. καθαριότητα) σε εξωτερικά συνεργεία μη κρατικών υπαλλήλων.

δ. Δρακόντειες ποινές για τη φοροδιαφυγή - θα γίνει ποινικό αδίκημα κατά το αμερικανικό πρότυπο. Επίσης: παγίδευση των υπόπτων – ασυλία σε όποιον καταγγείλει χρηματισμό κρατικού λειτουργού.

  • Με ποιον τρόπο ο ιδρυτής του κινήματος «Δημιουργία ξανά» θα πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν όταν πλέον δεν πιστεύουν σε λόγια, που αρνούνται να δώσουν την ψήφο τους τόσο εύκολα και που η εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς και τα κόμματα είναι σχεδόν ανύπαρκτη;

Εκτιμάμε τους δύσπιστους. Σημαίνει ότι έχουν κριτική σκέψη και αξίες που θέλουν να προστατέψουν. Κι εμείς σ’ αυτούς τους πολίτες ανήκουμε. Γι’ αυτό φροντίσαμε, με το «καλημέρα» ό,τι λέμε να το κάνουμε. Μιλάμε π.χ. για διαφάνεια και  φροντίζουμε ταυτόχρονα να έχουμε όλα τα έσοδα - έξοδα του κόμματος αναρτημένα στο διαδίκτυο και να κόβουμε παραστατικά από τα πάντα. Είμαστε οι μόνοι που προβλέπουμε στο καταστατικό μας ετήσιο έλεγχο από ορκωτό λογιστή. Μιλάμε για κατάργηση των προνομίων των βουλευτών και παραιτούμαστε αυτοβούλως από ασυλία, αμοιβή για επιτροπές και από κάθε συνταξιοδοτικό δικαίωμα που μπορεί να προκύψει από ενδεχόμενη εκλογή μας στη Βουλή. Η εμπιστοσύνη χτίζεται σιγά – σιγά. Εμείς, όμως, το πρώτο βήμα, το έχουμε κάνει.  Στην ομιλία μου στον Βόλο, σε ένα κοινό 600 ατόμων είπα: «είμαι από τον Βόλο και μιλάω σε συμπατριώτες μου. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι δεν πρόκειται να κάνω για τον Βόλο τίποτε περισσότερο από όσα θα κάνω για την Αλεξανδρούπολη, τη Φλώρινα ή το Ρέθυμνο. Να τελειώνουμε επιτέλους με το εμπόριο εύνοιας.»Όλοι χειροκρότησαν. Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί. Είμαστε πολίτες που δημιουργούν έναν νέο πολιτικό πολιτισμό. Και καλούμε όλους τους υπεύθυνους πολίτες να συμμετάσχουν.


Του Θάνου Κλωνόπουλου 
Πηγή: City Press 
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση