× Εδώ συζητούμε αρχές, θέσεις και μέτρα γύρω από τα δυο «καυτά» θέματα της Ελλάδας, τα οποία επιλέξαμε ως κεντρικά για το έκτακτο συνέδριό μας:
  • Μεταρρυθμίσεις για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
  • Πολιτειακές αλλαγές για πραγματική δημοκρατία και κράτος δικαίου
Η συζήτηση είναι οργανωμένη σε επιμέρους ενότητες που περιγράφονται σε εισηγητικά κείμενα της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου.

Διοικητικές μεταρρυθμίσεις και εγκαθίδρυση Κράτους Δικαίου

10/03/2013 22:41 #1482 από grarticles

Αποκατάσταση της βασικής αρχής του σύγχρονου κράτους δικαίου.
Οτιδήποτε δεν απαγορεύεται ρητώς και δεν προσκρούει σε κανόνες νόμου και ρυθμίσεων, εμπίπτει στις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

Αποκατάσταση της ελευθερίας των πολιτών, της ασφάλειας δικαίου και της εμπιστοσύνης κράτους πολίτη.

Το κράτος οφείλει να αιτιολογεί οποιαδήποτε απαγόρευση και περιορισμό επιβάλλει στην ελευθερία των πολιτών. Οι περιορισμοί οφείλουν να είναι σαφείς, αιτιολογημένοι και σε αναλογία με τον στόχο που επιδιώκουν ή το αγαθό που προστατεύουν.

Κάθε πολίτης οφείλει να γνωρίζει τι δεν επιτρέπεται να κάνει, ή τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να το κάνει, με τρόπο απλό και κατανοητό.

Το σημερινό πλέγμα απαγορεύσεων και ρυθμίσεων κρατά τους πολίτες ομήρους της υστερόβουλης ασάφειας του κράτους, δημιουργεί αίσθημα δυσπιστίας απέναντι στις πραγματικές προθέσεις της πολιτείας και αποτελλεί το υπόβαθρο της διαφθοράς.

Η επανεξέταση όλων των περιοριστικών πλαισίων με βάση τις αρχές της απλότητας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας αποτελλεί βασικό μέσο για την αντικατάσταση του Κράτους – Δυνάστη από το Κράτος Δικαίου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

15/03/2013 09:36 #1483 από peter
Βέβαια πρέπει να τονισθεί και η αντίστροφη όψη της αρχής της νομιμότητας: η Διοίκηση οφείλει ή μπορεί να ενεργήσει μόνον ότι επιτρέπεται.
Ένα ζητούμενο είναι ποιά μορφή έχουν οι κανόνες του εθνικού δικαίου προς τους οποίους πρέπει να είναι σύμφωνες ή να βρίσκονται σε αρμονία οι διοικητικές ενέργειες: νόμοι τερατουργήματα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κάθε πτυχή της καθημερινότητας ή νόμοι πλαίσια γε γενικές κατευθύνσεις και υλοποίηση των λεπτομερειών από την εκτελεστική εξουσία;
Δείτε π.χ. τα διατακτικά υπουργικών αποφάσεων στην περίπτωση της διακριτικής ευχέρειας: εκατοντάδες διατάξεις νόμων κλπ. και σχεδόν καμμία αναφορά στη σκοπιμότητα έκδοσης της πράξης και συγκρίνετε με το διατακτικό (''έχοντας υπόψη'') π.χ. μιας ευρωπαικής οδηγίας.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ggiannoulisg, EKONSTAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

15/03/2013 20:08 #1512 από ggiannoulisg
Αυτή είναι η φιλοσοφία της προσέγγισής μας. Το αυτονόητο.

Το δίκαιο προϋποθέτει απλότητα και σαφήνεια. Οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν τι απαγορεύεται ρητώς και τι ρυθμίζεται με κάποιο τρόπο.

Περιοριστικές ρύθμισεις επιβάλλονται στο βαθμό που είναι απαραίτητοες για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, της αγοράς, της παραγωγικής διαδικασίας και του υγιούς ανταγωνισμού. Η ρύθμιση οφείλει να είναι αναλογική με την ανάγκη που εξυπηρετεί και τους στόχους που θέτει και να μην υπερβαίνει σε καμμία περίπτωση αυτό το όριο.

Οτιδήποτε δεν εμπίτει στα ανωτέρω βρίσκεται στο πεδίο της ελευθερίας και της ευθύνης των πολιτών, την οποία το κράτος μας έχει καταχραστεί προς όφελος όσων μέσω αυτού απομυζούν τους την παραγωγκή οικονομία.

Από εκεί και πέρα οι πράξεις μας κρίνονται με βάση τις βασικές αρχές του δικαίου.

Επομένως οφείλουμε να επινοήσουμε τους μηχανισμούς εκείνους και τις αρχές δικαίου που θα ελέγχουν την ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους στην κατεύθυνση αυτή, για να εκλείψουν οι γκρίζες ζώνες που κρατούν τους πολίτες εν δυνάμει παράνομους και τελικά όμηρους προκειμένου να αποκατασταθεί η ελευθερία και η Δημοκρατία και να παταχθεί η διαφθορά.

ΓΓΓ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

08/04/2013 14:31 #2549 από EKONSTAS
Θα μπορούσαμε να βάλουμε το πρόγραμμά μας ως ΔΞ το (κολοσσιαίο) έργο της επανέκδοσης της απλοποιημένης νομοθεσίας?
Κατάργηση παροχημένων νόμων, διευθέτηση αντικρουόμενων νόμων, συγχώνευση παραπλήσιων νόμων. Υποθέτω ότι αυτό θα είναι ένα project που θα απαιτήσει τουλάχιστον 2-3 χρόνια εντατικής εργασίας αλλά ποιος θα ισχυριστεί ότι δεν είναι απαραίτητο (εκτός ίσως από τους νομικούς που τρέφονται από αυτό).

Ηλίας Κώνστας
ΠΟ Νότιας Αθήνας
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου

Email:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

08/04/2013 14:34 - 08/04/2013 14:57 #2550 από ggiannoulisg
Ηλία ναι χωρίς δισταγμό.

Χωρίς απλοποίηση δεν πάμε πουθενά και δεν γίνεται τίπτοα.

θάμαστε πάντα αιχμάλωτοι ενός κράτους όπου όλα είναι γκρίζα και ημιπαράνομα, όταν το όριο του νόμιμου από το παράνομο δεν είναι διακριτό απλό και αντιληπτό. Θάμαστε πάντα χαμένοι στον Πύργο του Κάφκα, από όπου θα βγάζει το άσχημο κεφάλι της η διαφθορά η σπατάλη και η αναξιοπρέπεια.

ΓΓΓ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: serafimggiannoulisgThanos1nnicolaidisolympiosraptisnmavrid
Powered by Kunena Φόρουμ