Τα νέα της Δημιουργίας

Ως γνωστό η παράδοση στην Ελλάδα λέει ότι άμα σου πονάει το δόντι, πας στο καφενείο και ζητάς ένα ούζο για το δόντι. Αν σε πιάσει πονοκέφαλος, πας στη γειτόνισά να σε ξεματιάσει και αν ψήνεσαι στον πυρετό, φωνάζεις τη μάνα σου να σου κάνει βεντούζες.

Φυσικά αυτή η αξιοθαύμαστη Ελληνική παράδοση έχει περάσει και στους νόμους του Ελληνικού κράτους. Επειδή στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία, και φυσικά εμείς τιμάμε μέχρις εσχάτων τους αρχαίους ημών προγόνους, έχουμε αποφασίζει ότι μερικά πράγματα θα γίνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα η “Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.

Αντιγράφω δύο από τα θέματα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις 30 Ιανουαρίου 2023
ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Δημιουργία υδατοδρομίου λιμένα Χίου», στο Δήμο Χίου, Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου: «Λιμένας, αλιευτικό καταφύγιο και υδατοδρόμιο Οινουσσών», Δήμου Οινουσσών.

Μπορεί για έναν απλό πολίτη η έγκριση μια μελέτης να ακούγεται σαν κάτι ακατόρθωτο, σαν ανάβαση στο Έβερεστ, αλλά για αυτό έχουμε τους ειδικούς, δηλαδή τους περιφερειακούς συμβούλους. Δηλαδή ο Γιάννης ο ψαράς που όταν έπιασε εκείνο το τεράστιο ψάρι, το έψησε και κέρασε όλο το λιμάνι και έτσι εκλέχτηκε σύμβουλος γνωρίζει από μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Φυσικά και γνωρίζει. Η μάνα σού πώς έμαθε από βεντούζες; Δηλαδή και η Μαρία η κομμώτρια που κάνει τις καλύτερες νυφικές κομμώσεις στο νησί και εκλέχτηκε ξέρει και αυτή; Φυσικά και ξέρει. Η γειτόνισσα πώς έμαθε να ξεματιάζει; Γνωρίζεις εσύ ότι αν δεν καεί καλά το γαρίφαλο, θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία τους ξεματιάσματος; Και ο Μπάμπης ο φούρναρης που φτιάχνει τα καταπληκτικά γαλατομπούρεκα και είναι στο συμβούλιο και αυτός γνωρίζει; Φυσικά. Όπως ακριβώς γνωρίζει και ο καφετζής ποιο ούζο είναι το καλύτερο για τον πονόδοντο.

Αν νομίζετε ότι η δημοκρατία μας στερεί από τους ηρωικούς περιφερειακούς συμβούλους την ποικιλία θεμάτων, διαβάστε και το παρακάτω θέμα από την ίδια συνεδρίαση.

ΘΕΜΑ 8ο : Έγκριση Σχεδίων για την αντιμετώπιση α) των δασικών πυρκαγιών, β)των πλημμυρικών φαινομένων, γ) των χιονοπτώσεων-παγετού και δ) του σεισμικού κινδύνου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Όπως είναι αναμενόμενο, όταν μία μελέτη (ή ένα σχέδιο) την διαβάζουν και την εγκρίνουν τόσα άτομα δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει λάθος. Τώρα βέβαια αν δεν την διαβάζουν όλοι οι σύμβουλοι και αν υπάρχει και κάποιο τυπογραφικό λάθος δεν χάλασε και ο κόσμος. Από τη στιγμή που ο Γιάννης ο Ψαράς, η Μαρία η κομμώτρια και ο Μπάμπης ο ζαχαροπλάστης έχουν εγκρίνει το σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εμείς θα πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι χωρίς να φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή μπορεί να καούμε ή να πνιγούμε.

Το γελοίο της όλης υπόθεσης είναι ότι αν δίναμε στον Γιάννη, στη Μαρία και στον Μπάμπη τη δυνατότητα να αλλάξουν τους νόμους, αυτή τη στιγμή θα είχαμε πολύ καλύτερους νόμους από αυτούς που έχουμε τώρα. Οι νομοθέτες μας δεν έφτιαξαν τυχαία τόσο ηλίθιους νόμους. Ένα από τα πρώτα που θα αντιμετωπίσει κάποιος που θα ασχοληθεί σοβαρά με την πολιτική στην Ελλάδα είναι οι νόμοι εκτρώματα. Μα είναι η πρώτη φορά που διαβάζω αυτές τις τρεις λέξεις στη σειρά (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) θα ψελλίσει η Μαρία. ΑΣ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΙΟΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΡΙΑ, είναι η κρυφή απάντηση του νομοθέτη.

Πηγή: politischios.gr

Αρθρογράφος
Αναστάσιος Τρυπάκης
Author: Αναστάσιος Τρυπάκης
Χημικός μηχανικός και μέλος του πολιτικού κόμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ
Διαβάστε επίσης